Климатични и икономически рискове могат да доведат до разпадане на

Климатични и икономически рискове могат да доведат до разпадане на ...

Климатични и икономически рискове могат да доведат до разпадане на системата.

Климатични и икономически рискове могат да доведат до разпадане на системата, което може да се сравни с финансовата криза през 2008 г.

Информацията разпространява "Гардиън", позовавайки се на ново изследване, в което се призовава за спешни и радикални реформи с цел защита на политическата и социална система.

В проучването се подчертава, че комбинацията от глобално затопляне, неплодородие на почвата, загуба на биологично разнообразие, включително на опрашителите и окисляване на океаните създава "нова област на риск", която сериозно се подценява от политиците, макар че може би представлява най-голямата заплаха в историята на човечеството.

Институт за изследване на обществената политика (IPPR) предупреждава за риск от разпадане на ключовите социални и икономически системи на местно и потенциално на глобално ниво.

Този нов риск ще засегне буквално всички политически сфери и политики. Авторите на проучването поставят под съмнение, че обществата по света са адекватно подготвени да се справят с този риск.

Доскоро повечето проучвания за риска върху околната среда изследваха заплахите изолирано: учените проучваха изменения в метеорологичните системи, биолози се фокусираха върху загубите в екосистемата и икономистите калкулираха потенциални вреди от бурите и сушата. Но все повече научни организации оценяват как взаимодействието на тези фактори може да засегне човечеството и природата.

В компилираното от института изследване са включени десетки академични проучвания, правителствени документи и доклади на неправителствени организации. Левият институт се смята, че оказва влияние върху политиката на британската Лейбъристка партия.

Авторите са проучили как влошаващото се състояние на околната среда и плодородната земя оказват влияние върху здравето, благосъстоянието, неравенството и миграцията, които пък увеличават вероятността от политическо напрежение и конфликт.

Освен доказателства се представя и мрачна световна статистика: от 2005 г. наводненията са се увеличили с 15 пъти; явленията с екстремна температура са се увеличили с 20 пъти; горските пожари са се увеличили със седем пъти; горният пласт на почвата е изгубен от 10 до 40 пъти по-бързо в сравнение с възстановяването му с природни процеси; 20-те най-горещи години от 1850 г. са регистрирани през последните 22 г. и популацията на гръбначни животни е намаляла средно със 60% от 70-те г. на XX век.

Тези процеси се засилват и са свързани със съществуващите социални и икономически проблеми, които потенциално носят риск от разпадане на системата, както при финансовата криза през 2008-2009 г.

Миграцията вероятно също ще се увеличи в резултат на засушаване и екстремни температури, конкретно в Близкия изток и Централна и Северна Африка. /news.bg

Източник: dnesplus.bg