Климатичната криза ще определя здравето през целия живот на днешните

...
Климатичната криза ще определя здравето през целия живот на днешните
Коментари Харесай

Климатичната криза ще засяга здравето на днешните деца през целия им живот

Климатичната рецесия ще дефинира здравето през целия живот на днешните деца , предизвестиха лекари, отбелязвайки, че световното стопляне към този момент е предизвикало щета .

Децата са изключително уязвими , а международният екип от откриватели споделя, че повишаващите се температури значат, че бактериите, причиняващи смъртоносна диария, ще процъфтяват , до момента в който по-лошите аграрни реколти могат да доведат до повече недохранване .

Годишният отчет на авторитетното сп. Lancet по отношение на здравето и климатичните промени наблюдава въздействието на световното стопляне върху здравето. Освен децата по-възрастните хора са изключително уязвими на горещите талази, защото са по-малко способни да контролират температурата си и салдото си на течности.

Авторите са открили, че през 2018 година още 220 млн. души над 65-годишна възраст са били изложени на горещи талази спрямо 2000 година Европа, се показва в отчета, е изключително изложена на риск поради огромния брой на възрастните хора, живеещ в огромни, горещи градове.

Тазгодишният отчет, съвпадащ с опустошителните пожари в Австралия, също по този начин е открил, че излагането на хора на пожари се е удвоило от 2000 година насам. Опустошителните пожари освен предизвикват гибел и повреждат здравето, само че също по този начин имат доста икономическо и обществено влияние.

Хю Монтгомъри, който е професор от UCL в Лондон, и който е един от водещите създатели на отчета, акцентира: " Нашите деца разпознават изключителното състояние с климата и упорстват за дейности за отбраната им. Трябва да слушаме и да реагираме. Тази година ускоряващите се въздействия от климатичните промени станаха по-очевидни от всеки път. Най-високите регистрирани в миналото температури в Западна Европа и опустошителните пожари в Сибир, Куинсланд (щат в Австралия) и Калифорния са провокирали астма, респираторни инфекции и топлинни удари. "

Ник Уотс, изпълнителен шеф на Lancet Countdown, предизвестява: " Телата и имунните системи на децата към момента се развиват, оставяйки ги по-податливи на заболявания и замърсители на околната среда. Щетите, нанесени в ранна детска възраст, траят през целия живот. Без незабавни дейности от всички страни, климатичните промени ще дефинират здравето нацяло едно потомство. "

Докладът е направен от 120 специалисти от 35 институции, в това число Световната здравна организация, Световната банка и университетите Йейл и Цинхуа.

Проучването наблюдава 41 индикатора, в това число разпространяването на инфекциозни болести. Било е открито, че, провокирана от световното стопляне, способността на вирусната тресчица денга да се предава от комари през 2017 година е била на второто най-високо равнище, записано от 1950 година насам, до момента в който девет от 10-те най-подходящи години за предаване са се случили от 2000 година насам. " Денга е най-бързо разрастващата се зараза по света ", споделя Уотс, допълвайки: " Нарича се тресчица на счупените кости, тъй като е необикновено мъчителна. "

Докладът е открил също по този начин, че 2018 година е била втората най-подходяща година в историята за разпространяване на холерните бактерии, които предизвикват огромна част от диариите и инфекциите от рани по целия свят.

По думите на Уотс първите случаи на енцефалит, пренасяни от кърлежи във Англия, са регистрирани през октомври. " Това е болест, за която знаем, че се движи вследствие на климатичните промени ", добавя той.

В отчета се споделя, че бебетата са най-силно наранени от недохранването и че с повишаването на температурите способността на доста зърнени култури да дават цялостен рандеман е спаднала през последните 30 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР