Климатичната активистка Грета Тунберг критикува плана на Берлин да затвори

...
Климатичната активистка Грета Тунберг критикува плана на Берлин да затвори
Коментари Харесай

Изненада: Еко Грета не ще затваряне на ядрените централи в Берлин

Климатичната активистка Грета Тунберг подлага на критика проекта на Берлин да затвори останалите нуклеарни централи в мнения, които развълнуваха про-ядрените политици в Германия и раздразниха Зелените, написа " Политико ".

В изявление, което ще бъде излъчено в сряда, чийто тийзър бе споделен онлайн от телевизионната водеща Сандра Майшбергер, шведският деятел сподели, че спирането на атомните електроцентрали е " неприятна концепция ", в случай че значи прекосяване към въглища.

На въпрос дали нуклеарната сила е за предпочитане за климата, Тунберг сподели: " Зависи. Ако към този момент работят, мисля, че би било неточност да ги затворим и да се обърнем към потребление на въглища. "

Германия планираше да затвори останалите си три нуклеарни централи в края на годината. С проблемите с газа и продължителните спирания на френските нуклеарни централи, причиняващи дефицит и скокове на цените, животът на два от реакторите в този момент евентуално ще бъде продължен, само че единствено до април.

Берлин съживи пасивните въглищни централи, с цел да се оправи с енергийната рецесия. Германия също по този начин заплаща на операторите на затворени централи за кафяви въглища до 450 милиона евро, с цел да приготвят централите за работа при положение на изключителни обстановки тази зима. Но държавното управление продължава да упорства, че ще приключи потреблението на въглища до 2030 г.

В Германия - обичайно антиядрена страна - публичният дискурс за удължение на реакторите, даже за няколко месеца, е доста по-противоречив от рестартирането на мощно замърсяващите въглищни централи.

Коментарите на Тунберг незабавно бяха подхванати от проядрени политици, даже в границите на ръководещата коалиция.

Финансовият министър Кристиан Линднер, който е от демократичната Свободна демократическа партия, сподели, че приветства " насърчението на Тунберг... в тази енергийна война всичко, което основава електрически потенциал, би трябвало да бъде обвързвано към мрежата. Причините приказват сами за себе си - стопански и физически. "

" Как можа, Грета! ", коментира депутатът Пол Зиемяк, член на християндемократическата съпротива. " Ако дори светецът-покровител на Зелените се застъпва за продължение на употребата на атомните електроцентрали, знаете с каква идеологическа аматьорска работа са ангажирани (министърът на стопанската система на Зелените) Робърт Хабек и неговата партия ", сподели Флориан Хан, народен представител от Баварската християнска партия Социален съюз.

Ядрената полемика бе мъчителна тематика за екологичните групи и за партията на Зелените на Хабек. Бившият ръководител на Зелените Симон Петер, която в този момент работи за Германската федерация за възобновима сила, сподели, че мненията на Тунберг " нямат никакъв смисъл ", защото атомните централи към този момент не са потребни и употребяват съветски уран.

" Разбира се, това е доста развълнуван спор ", сподели Тунберг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР