Климатът влияе значително върху разпространението на коронавируса. Според една от

...
Климатът влияе значително върху разпространението на коронавируса. Според една от
Коментари Харесай

Ето как климатът влияе на коронавируса

Климатът въздейства доста върху разпространяването на ковид. Според една от теориите, това е сезонна зараза, също каквато е грипът, твърди Виктор Малеев – специалист по битка с рискови заразни заболявания в Руската академия на науките.
По време на конференция той съобщи, че климатът и даже всекидневното положение на времето може да окаже влияние върху вируса, съобщи РИА Новости.
Коронавирусът е сезонна зараза, сходно на останалите респираторни болести, които са към 200, твърди ученият.
По-голямата част от тях имат сезонен темперамент, тъй че е изцяло допустима тезата, че има връзка сред климата и разпространяването на ковид.
Интересна е и теорията на вирусологът Томас Пийчман. Пред Deutsche Welle той показва, че външните условия в северното полукълбо сега са на практика идеални за бързото разпространяване на вируса. И най-сериозният фактор в това отношение е температурата.
Дихателните вируси, т.е. тези, които се популяризират през дихателните пътища, се радват на доста удобно развиване при хладно време. " Вирусите имат по-голяма непоклатимост при ниски температури. Това е сходно на храната, която се съхранява най-дълго в хладилника ", споделя Пийчман.
И колкото по-топло става, толкоз по-трудни са изискванията за доста вируси.Коронавирусът е заобиколен от липиден пласт, с други думи - пласт мазнини. Този пласт не е доста резистентен на топлота, което значи, че вирусът бързо се разгражда, когато температурите се покачат. Други вируси, като норовирусът, са по-стабилни, тъй като се състоят основно от протеини и генетичен материал.
И въпреки всичко би било преждевременно да се вършат такива оптимистични изводи. Ако погледнем към други два смъртоносни члена на фамилията на коронавирусите - Тежкия изострен респираторен синдром (SARS) и Близкоизточния респираторен синдром (MERS), може да ни помогне да разберем по какъв начин COVID-19 може да работи в летните горещини.
" Миналите огнища на ковид - SARS и MERS - не са посочили ясни признаци за сезонност. Избухването на SARS завърши през юли, само че не е ясно дали тъкмо поради температурите. Междувременно MERS не демонстрира въздействия от сезоните ", разяснява Томас Болики, шеф на Глобалната стратегия за опазване на здравето на Съвета по външни връзки във Вашингтон.
Замирането на SARS през лятото може да се дължи на различен фактор, а не на темпаратурите - влажността на въздуха.
При изкашляне патогените излизат от дихателните пътища и безусловно оставят да висят във въздуха. В студени и нормално сухи зимни дни дребните капчици дружно с вирусите плуват във въздуха по-дълго, в сравнение с когато влажността на въздуха е висока.
Освен това - даже COVID-19 да стане по-малко деен през лятото, това не значи, че той не може да се завърне, в случай че медиците и учените не открият следен метод за битка с него. Рискът в тази ситуация е той да се трансформира в сезонен вирус без световни съгласувани обществени здравни интервенции, с цел да се предотврати разпространяването му, както стана при свинския грип през 2009 година
Все отново и с този вирус светът съумя да се оправи, както и с доста други. Важният въпрос е с цената на какви жертви и неудобства.
Може би и в този момент ще се окаже, че коронавирусът ще завърши с началото на пролетта в северното полукълбо.
Според Световната здравна организация (СЗО) обаче има повече от 20 случая на COVID-19 в Австралия и един случай в Бразилия - в южното полукълбо. А там зимата занапред следва.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 24 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР