Клиентите ще трябва да сключат нови полициВойна се задава между

...
Клиентите ще трябва да сключат нови полициВойна се задава между
Коментари Харесай

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър

Клиентите ще би трябвало да сключат нови полици


Война се задава сред гаранционните фондове на България и Кипър на гърба на 275 000 български заложници, които изгубиха парите си главно от автомобилни застраховки. Причината е кой ще изплати компенсациите на пострадалите клиенти от застрахователна компания „ Олимпик ”, чиито застрахователни полици не важат от 18 август 2018 година. От тази дата всяка застраховка е невалидна.

От българския гаранционен фонд оповестиха публично, със известие качено на уеб страницата им, че „ Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) активността на застрахователи от други страни от Европейски Съюз, които правят активност в България при правото на определяне и Гаранционният фонд не изплаща компенсации вместо този осигурител, който е със седалище в Кипър. ” На процедура българският фонд се задейства като длъжник след 18 август, единствено в случай че клиенти на „Олимпик“ не са сключили нов осигурителен контракт, тъй като се водят незастраховани лица. Впоследствие фондът може регресно да търси изплатените суми от предизвикалите злополука. В отговор на това известие Кипър реагира като изпрати публично писмо до българския гаранционен фонд с гледище въпросното известие да бъде свалено от уеб страницата, защото Кипър обезщетява коли единствено с кипърска регистрация. Тоест не е настоящо, съгласно кипърското законодателство и няма законова рамка, която да задължава Кипър да изплати въпросните компенсации.

„ Всички застраховани коли в компания „ Олимпик ” ще бъдат обезщетени, единствено в случай че имат кипърски номера. Всички останали с непознати номера би трябвало да получат обезщетение от страната, където е подписана застраховката или да заведат правосъдни каузи против застрахователя, в тази ситуация против назначения синдик на компанията ”, посочи извънредно за в. „ Труд ” Акис Папахристодулу от Асоциацията на кипърските застрахователи, който е отраслов за проблематични проблеми като въпросния с компания „ Олимпик ”.

Всичко по тематиката – в броя на вестник „Труд“ във вторник.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР