Клиентите ни са готови за по-устойчиви бизнес практики. Като застъпник

...
Клиентите ни са готови за по-устойчиви бизнес практики. Като застъпник
Коментари Харесай

ING Bank, София: Клиентите ни са готови за по-устойчиви бизнес практики

Клиентите ни са подготвени за по-устойчиви бизнес практики. Като покровител на зеления бизнес в международен мащаб ние в ING имаме отлична вероятност да ги подкрепим в тяхната устойчива промяна. Какво въодушеви ING да се заеме с казуса за климатичната рецесия посредством продуктите, които предлага?
Гжегож Кониечни: ING е световна финансова институция и водач в региона на устойчивото развиване. За нас устойчивото развиване е въздействието и изборът, който вършим - като заемодател, като вложител и посредством услугите, които предлагаме на нашите клиенти. Ето за какво концепцията за стабилно развиване е съществена част от нашата тактика - да поддържаме хората да бъдат крачка напред както в живота, по този начин и в бизнеса.

Марина Кобакова: Климатичните промени са фундаментално предизвикателство пред човечеството през този век. ING има напълно холистичен метод във връзка с климатичните промени, както е отразено в, оповестен в края на месец септември 2021 година Като банка най-голямо влияние оказваме с финансирането, което структурираме. Предприемаме съответни дейности във връзка с това по какъв начин бизнесът ни въздейства върху климатичните промени. Това включва нашия така наречен метод - методология, която обгръща девет основни бизнес области, имащи въздействие върху изменението на климата, за да насочим целия си кредитен портфейл към ограничение на повишението на междинната световна температура до най-много 1.5 градуса по Целзий до 2050 година - равнище, още по-амбициозно от миналата цел - 2 градуса по Целзий до 2070 година Гледаме на това като опция да използван опитa си в поддръжка на клиентите ни с експертиза и стабилно финансиране в трансформацията към свят с нулеви чисти стойности на въглеродни излъчвания.
Гжегож Кониечни – основен изпълнителен шеф на ING Bank, София Какви стъпки подхваща ING, с цел да реализира задачата за планета без климатична опасност? Кои браншове са във фокус при битката с климатичните промени и кои са образци за лимитирани такива?
Гжегож Кониечни: За да се избегне пагубното и необратимо световно стопляне, международната стопанска система ще би трябвало да отстрани или обезврежда напълно излъчванията на CO2 доникъде на века - което Организация на обединените нации назовава нулеви чисти стойности на излъчванията до 2050 година Това би трябвало да се направи доста бързо и в голям мащаб, защото климатичните промени няма да се развиват линейно, а експоненциално. Парниковите газове би трябвало да бъдат понижени на половина до 2030 година и, с цел да се случи това, е нужно стопанската система да се пренастрои напълно.
Реклама
Чрез стратегическия метод Terra ING работи в посока да насочи кредитния си портфейл към свят с нулеви чисти излъчвания до 2050 година, както и да ограничи температурното повишаване до най-много 1.5 градуса по Целзий. Ето за какво ING се концентрира върху секторите в своя кредитен портфейл, които в международен мащаб са виновни за почти 75% от всички въглеродни излъчвания: произвеждане на електрическа енергия, рандеман на петрол и газ, автомобилната индустрия; корабоплаване; авиация; стоманодобивна промишленост, циментова индустрия; жилищно строителство. Предприемаме дейности във връзка с финансирането, свързанo с климатичните промени и риска от въздействието на климатичните промени, и в действителност прибавяме стойност за нашите клиенти и в двете области.

Марина Кобакова: Повечето браншове, попадащи в обсега на Terra, са на път да реализират задачите, свързани с климатичните промени. ING е взела решение да понижи финансирането на бизнеси в енергийния бранш с висок въглероден отпечатък, като в същото време вървим в посока на финансиране на по-чисти източници и по едно и също време с това свеждане до съвсем нула финансирането на въглищната енергетика до 2025 година Подходът ни включва това да водим деен разговор с нашите клиенти за техните цели и да им предоставим експертно мнение за това по какъв начин могат да допринесат за енергийния преход. Да кажем просто " не " би било елементарно. Тогава обаче рискуваме клиентите ни да останат неинформирани и по този начин дружно да пропуснем опцията да участваме в битката с климатичните промени.

В наскоро оповестения ни отчет за климата ING категорично уточни няколко съответни образеца за финансиране, обвързвано с устойчивото развиване, които сме структурирали с клиенти, работещи в разнообразни браншове. Ако вземем за образец циментовия бранш, горделивост за нас е ролята на ING като съветник и водещ организатор/мениджър на емисията ESG* облигации на " Холсим " в размер на 850 млн. евро, първата по рода си емисия в строителната промишленост в международен мащаб. " Холсим " поема ангажимент да понижи CO2 излъчванията в производството на цимент до 475 кг на звук до 2030 година, а емисията притегли мощен интерес от страна на институционалните вложители.
Марина Кобакова – шеф корпоративни клиенти ING Bank, София Какви благоприятни условия основава Зелената договорка за бизнесите? И какво е тяхното отношение към зеления преход?
Марина Кобакова: Преходът към по-устойчива международна стопанска система се форсира, защото държавните управления, потребителите, бизнесите и вложителите осъзнават спешността на измененията, които всички би трябвало да създадем. За това свидетелства неотдавнашно изследване извършено от ING, което сподели, че 70% от нашите корпоративни клиенти възнамеряват да ускорят дейностите си в посока на стабилно развиване на бизнеса си през 2021 година и по-късно. Трансформацията на бизнеса и стопанската система в световен мащаб, която се случва сега, е по едно и също време риск и опция за нас.
Реклама
Въпреки че ING ползва световен метод към устойчивото развиване, би трябвало да се регистрират характерните особености и за всяка страна. Европа е неоспорим водач в региона на финансирането, обвързвано с стабилно развиване, с помощта на регулации като Зелената договорка и по-специално Таксономията на Европейски Съюз - подредба на икономическите действия съгласно техния въглероден интензитет и отпечатък, и Регламента за обявяване на информация по отношение на финансирането за стабилно развиване.

За България Зелената договорка е изключителна опция за промяна към нисковъглеродно бъдеще. Това е доста значимо, защото страната е измежду най-въглеродно интензивните стопански системи в Европейски Съюз. България би могла да се възползва от финансирането, планувано в границите на Зелената договорка на Европейски Съюз в енергетиката, индустрията, превоза, околната среда и инфраструктурата, което ще катализира огромен брой частни вложения. Ролята на ING и други банки като кредитори на такива частни зелени вложения ще бъде от основно значение, което ще добави финансирането по линия на Зелената договорка на Европейски Съюз.
Каква поддръжка предлага ING на своите клиенти по отношение на екологичния преход?
Марина Кобакова: Компаниите търсят две съществени услуги от своите финансови сътрудници - финансова поддръжка и експертно мнение. Когато това се преглежда в подтекста на нулевите чисти стойности на излъчванията до 2050 година, клиентите търсят насоки за това по какъв начин да реализират тези цели и да показват прогрес в процеса на достигането им. Нашите рекомендации варират от артикули, свързани с финансиране на стабилно развиване, до дълготрайни и новаторски решения, както и препоръки за ясно установяване на амбициозни цели за резистентност на бизнеса, към които съветваме клиентите си да се стремят.

Водим деен разговор с тях за това по какъв начин биха могли сполучливо да структурират зелен заем или да емитират зелена облигация. ING може да играе основна роля за декарбонизацията, само че действителните резултати са разследване от положителното съдействие и съответни дейности, както и от вложенията от страна на клиентите ни по пътя им към резистентен бизнес, като не на последно място страната играе основна роля при определянето на амбициозни цели и даването на задоволително тласъци за ускорение на декарбонизацията по съгласуван метод.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Здравеопазване 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Политика Реклама Какъв е фокусът на ING в България?
Гжегож Кониечни: Когато става въпрос за стабилно развиване и нашия фокус, ние прилагаме метод в три съществени стъпки. Първите две стъпки са свързани с повишение информираността на бизнеса във връзка с устойчивото развиване, което включва информиране за регулаторни промени, като да вземем за пример Таксономията на Европейски Съюз и ESG рейтингите, както и за вероятната поддръжка на клиентите ни с финансиране, обвързвано с стабилно развиване. Повишаваме информираността в тази област, като улесняваме разговора с клиентите ни и сред тях самите, както и поставяме изпитание да включим и държавното управление.

В България има доста дъщерни сдружения на мултинационални компании, които работят с ING повече от 25 години, и доста от тези компании към този момент имат ясни цели, свързани с Околната среда и Социалното & Корпоративно ръководство. Водим стратегически разговор с българските ни клиенти за финансирането на прехода им към резистентен бизнес и към този момент виждаме, че те също си слагат ясни цели, които желаят да реализират, влагат в технологии и реализират огромен прогрес. Третата стъпка е нашият ангажимент и инвестицията ни към обществото. Горди сме, че дружно с Reach for Change Bulgaria сме създатели на, която цели да събере сътрудници от бизнеса, Неправителствени организации, медиите, университетските среди и изследователските организации, с цел да работим дружно за понижаване на общественото изключване в България.
Какво съставлява зеленият заем на ING - от какво се състои?Марина Кобакова: През последните няколко години се оферират няколко продукта за финансиране на стабилно развиване. В ING имаме за цел да предложим устойчива версия на всеки артикул от нашето портфолио.
Банковите заеми в устойчивия си вид, които ING структурира, са зелени заеми (green loans) и заеми, свързани с стабилно развиване (sustainability linked loans). Традиционно пазарът стартира със зелените заеми. Принципитe на зелените заеми (Green Loan Principles/ПЗЗ) дефинират характерностите на зелените заеми като кредитен инструмент, възложен за финансиране или рефинансиране на нови или съществуващи зелени планове. Средствата се употребяват за целеви планове, свързани с устойчивото развиване на съответния бизнес, които би трябвало да бъдат авансово дефинирани с кредиторите. За да се дефинира дали задачата е " зелена ", като насокa служи Таксономията на Европейски Съюз. Примери за това са заеми за зелени сертифицирани здания, зелени заеми за възобновима сила и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР