Клиентите на социалните услуги в периода на извънредното положение заявяват

...
Клиентите на социалните услуги в периода на извънредното положение заявяват
Коментари Харесай

Ученето онлайн - основна трудност в периода на извънредно положение

Клиентите на обществените услуги в интервала на изключителното състояние декларират няколко съществени вида проблеми, като най-често това са компликации в оправянето с ученето онлайн. В отговорите на отворените въпроси, респондените разясняват, че декларираните проблеми от този вид са по-скоро свързани с прекарванията на децата от неналичието на контакта с връстници, с реконструиране на ежедневните действия по нов метод, което е в известна степен и рецесия, тестване и за самите родители.

Това демонстрират данни от изследване на Института по обществени действия и практики за обществените услуги в общността по време на изключително състояние.

На последващо място, те декларират компликации във взаимоотношенията родители-деца (53 %) и в държанието на децата (44,5 %). Почти половината от експертите дефинират, че клиентите на услугите споделят проблеми като беднотия, дефицит на храна и средства за справяне (43 %).

Внимание заслужават и проблеми, касаещи компликации в контакта с родител при разлъка, (21%), изключително когато този контакт е възпрепятстван в допълнение от възбраната за директни контакти сред хората, когато не живеят дружно.

Голямата част от експертите са работили косвено със своите клиенти, по време на изключителното състояние, като са обхванали повече от две трети от тях. За своята индиректна работа експертите са употребявали разнообразни средства - телефон (100%), онлайн платформа - над две трети, като те главно са от услугите ръководени от Неправителствени организации, над половината от всички изследвани употребяват е-поща, и съгласно данните малко под 30% споделят за пряк контакт.

През разбора на отворените въпроси излиза наяве, че директната работа е по-скоро изключение, извършва се при всички ограничения за предотвратяване, включва даване на материална помощ, сключване на контракти, оценка на риска, спешна намеса, придружаване при правни процедури, които не търпят отсрочване.

Данните от проучването демонстрират, че изключителната обстановка е довела до въвеждане на практики на работа от у дома, които от дълго време съществували при други специалности.

Причините за това са, както нуждата от съблюдаване на обществена отдалеченост и грижа за човешкия запас, по този начин и от преобладаващия вид косвен контакт с хората. В тази връзка съвсем половината от експертите (49 %) показват, че по време на изключителното състояние работят на място в услугата, като към 70% от тях са в услугите, ръководени от общините и към 30% от Неправителствени организации. Двете форми на осъществяване на работните задания - работа в услугата и онлайн от у дома съчетават 27%. Малка част редуват работа онлайн или в услугата с прилагане на заплатен годишен отпуск.

Прегледът на данните през специалностите, демонстрира, че психолозите и ръководителите на услугите по-често работят онлайн, съчетавайки работа от у дома и в услугата. По-често обществените служащи са имали пряк контакт с хората, най-вероятно посредством действия, ориентирани към напълно обществена поддръжка като помощ за храна, дезинфекционни материали и прочие

Поддържане на контакт, материална помощ и консултативни действия са предоставяни на хората по време на изключителното състояние.

Като най-важна задача по време на изключителното състояние е била поддържането на контакт (89,9 %) и даването на разнообразни по наличие и времетраене консултативни действия като осъществяване на диалози, информиране, предоставяне на хрумвания, насоки за справяне и спешна намеса, реализирана в пряк и косвен контакт. Въпреки, че поддръжката се осъществявала по-скоро опосредствано, експертите осъществявали и действия по оценка на потребностите (62 отговора) и оценка на риска (51 отговора). Този вид действия правили 61% от работещите в услугите, ръководени от Неправителствени организации и 38% от работещите в услугите, ръководени от общините.

Сравнително висок е относителният дял на действия по образования (31%), които се оповестяват главно от психолозите и директорите/управителите на услугите, осъществявани онлайн посредством електронни платформи и по-малко посредством пряк контакт. Това са главно образования на претенденти за осиновители и на родители.

Високият условен дял на правенето на оценки по случаи, през данните от дълбочинните изявленията наподобява се дължи на провеждането на настоящи оценки на всички клиенти на услугите, оценки ориентирани не толкоз към отговор на поръчките в направленията, колкото към нови потребности, към риска от беднотия, обществена изолираност, маргинализиране.

Едновременно с това, ръководителите на услуги показват и компликациите за правене на оценка, съгласно поръчката на направлението, която да се основава единствено на онлайн контакт, изключително в случаите, в които единственият контакт с хората е по телефон. Очертава се нужда от преосмисляне на стъпките и техниките за правене на такава оценка.

Според участвалите в проучването експерти, 46,2 % от потребителите на услугите са задоволени от метода на поддръжка, а 47,9 % от потребителите са отчасти задоволени. Неудовлетвореността или частичната задоволеност на клиентите, съгласно изследваните експерти, идва от обстоятелството, че им липсва директния контакт и консултативни сесии със експертите.

Специалистите в услугите получават друг вид поддръжка за работата си в изискванията на изключително състояние, като данните са по-скоро обвързани с тяхното схващане за поддръжка. Специалистите споделят, че в най-голяма степен са подкрепени посредством даване на защитни и дезинфекционни средства, а също по този начин като поддръжка те смятат регламентиране на новата организация на работа посредством заповеди, инструкции и указания от страна на управленията и доставчиците на услугата, в това число и от общинските и държавните администрации.

На последващо място, експертите виждат поддръжка посредством екипното взаимоотношение: онлайн екипни срещи с сътрудници и ръководители, телефонни диалози с ръководителите за взимане на оперативни решения и разискване организацията на работния развой. 1/5 от всички, взели участие в проучването регистрират като поддръжка и техническото съоръжение, което евентуално им е предоставено за прекосяване към работа онлайн.

Професионалната поддръжка в необикновена и изменена обстановка изисква също по този начин експертите да имат опция да приказват за своите прекарвания и страсти във връзка с работата по случай и взаимоотношенията си с клиентите. За това оказва помощ супервизията, която са получили единствено 22,7 % от експертите. От разбора на отговорите се вижда, че поддръжка посредством супервизия са получили 40 % от експертите от ЦОП и ЦСРИ, ръководени от Неправителствени организации. Това са главно психолози и обществени служащи, за които се допуска, че непосредствено работят с клиенти по случай. В услугите, чиито снабдител са общини, поддръжка посредством супервизия са получили единствено 9 % или 5 експерти, като 4-ма от тях са ръководители на услуги и 1 е обществен служащ.

Интерес съставлява и разрезът по експерти и типове услуги, по отношение на получената психическа поддръжка в изискванията на изключително състояние. Едва 10 % са получили подобен тип поддръжка, като съвсем всички от тях (7-социални служащи и 2-директори на услуги) са от услуги, ръководени от Неправителствени организации и двама шефове на услуги към общини също декларират, че им е оказана подобен вид поддръжка.

Освен получената поддръжка експертите декларират спомагателни потребности от поддръжка, които могат да бъдат систематизирани в следното:

Нужди от поддръжка за професионално развиване и предварителна защита на бърнаут: по-чести екипни разисквания на обстановката и справяне с нея, самостоятелна и групова супервизия, форми за шерване на положителни практики, конгреси с сътрудници за продан на хрумвания и опит, методическа поддръжка, супервизия по тематики, свързани с ръководство на екипа в изискванията на смяна. Обучения: за работа в онлайн среда, за консултативна и групова работа онлайн, инструменти/методи за отдалечена поддръжка на децата и фамилиите им, за спешна намеса.

Нужди от организационна поддръжка на междуинституционално равнище: по-конкретни инструкции от страна на АСП, по отношение на структурирането на работния развой, по отношение на периоди за правене на наложителната документи по случаите на клиентите в ЦОП; стиковане в условията сред обществените услуги и Дирекции Социално подкрепяне.

Нужда от техническа поддръжка: по-добра интернет връзка, добра техника, защитни средства и материали, артикули и материали, с които да се поддържат клиенти с финансови и битови усложнения.

В проучването са показани и провокации пред помагащите експерти в интервала на изключително състояние.

На първо място се показват провокациите, свързани с механически проблеми.

Според преобладаващата част от респондентите компликациите на съдържателно и процесно равнище на помагащата процедура са вследствие на променения метод на връзка с клиентите, рефлектиращ върху качеството и успеваемостта на предлаганите услуги.

Изследването демонстрира, че не дребна част от експертите показват като предизвикателство нуждата да се реши самостоятелно до каква степен онлайн работата е подобаваща за обособения клиент. Споделят се също и като предизвикателство работата с деца, изключително под 10 годишна възраст, децата в резидентна грижа, децата с някои типове проблеми и увреждания.

Данните от изследването демонстрират още, че прекарванията и страстите, които споделят експертите от услугите са полярни и показват, както напрежение и незадоволеност, по този начин и успокоение, чувство за полза и задоволеност. Има и експерти, които показват съмнения и противоречивост в отношението по отношение на създалата се обстановка, само че с налични тактики за бърза акомодация и справяне.

Не дребна част от респондентите дефинират като предизвикателство прочувственото положение, страховете на експертите, свързани с това по какъв начин да предпазят себе си и околните си хора от вируса. Хората са тревожни заради липса на изясненост за продължителността на тази обстановка. Трудно си показват по какъв начин ще се върнат към предходния метод на работа, по какъв начин ще продължи живота им.

Очертава се група на експерти, които споделят, че терзанията им са били първоначално, само че бързо са се приспособили към новите обстановки в работния развой.

Анализът на отговорите илюстрира директна взаимозависимост сред поддръжката, която са получили експертите и позитивната им настройка към обстановката и метода на работа. Специалистите, които се усещат подкрепени посредством супервизия, образования, екипни срещи с сътрудници са по-адаптивни и се усещат по-спокойни и задоволени от помощта, която оказват на клиентите.

Изследването сподели, че огромната част от участниците считат, че ще има промени в работата на услугите и тези промени би трябвало да бъдат съветвани с тях, тези които са на терен.

Данните от проучването демонстрират, че претърпяната рецесия се възприема по-скоро като опция във връзка с обществената работа, опция, която ще отвори поле за нови практики, ще се обогати с нови действия и подходи.

Втората огромна група оферти са свързани с търсене на оптимални разновидности за възобновяване на директния контакт с клиентите при съблюдаване на всички ограничения за предотвратяване. Предложенията на множеството участници са за последователно възобновяване на директната работа, с хора, които несъмнено се нуждаят от това.

В проучването вземат участие представители на 119 индивида от 113 обществени услуги в цялата страна.

Участници в проучването са главно работещи в Центрове за социална поддръжка, на последващо място по представителност в изследването са работещи в Центрове за обществена рехабилитация и интеграция, които съставляват към една пета от всички участници.

Близо 40 % от участващите в проучването са обществени служащи, психолозите са 30% от всички попълнили анкетата. Участниците относително отмерено съставляват услуги, чиито снабдител са общини (около 53%) и такива, чиито снабдител е неправителствена организация. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР