Клиентите могат лесно да се местят между различни облациС контейнерите

...
Клиентите могат лесно да се местят между различни облациС контейнерите
Коментари Харесай

Как контейнерите създават конкуренция в облака

Клиентите могат елементарно да се местят сред разнообразни облаци

„ С контейнерите вършим „ стандартизирани облаци ” – можем да се местим сред другите облаци както си желаеме ”, споделя Горан Ангелов, CEO на IBS България, по време на форума „ IBS IT Compass 2019″
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Много технологии изчезват, само че една остаряла идея – контейнерите, които ИТ промишлеността заимства от превоза, резервира своята новост. Контейнерите няма да изчезнат, тъй като оказват помощ на фирмите да бъдат по-ефективни, изключително през днешния ден, когато ресурсите се придвижват в облака.

Механизмът с контейнерите работи в две 2 съществени посоки – създаването на приложения и миграцията към облачни инфраструктури, показа Горан Ангелов, шеф на IBS България, по време на форума „ IBS IT Compass 2019 ” в София.

При създаването на нови приложения концепцията на архитектурите, основани на микроуслуги, разрешава да имаме едно приложение, което прави единствено едно нещо и го прави добре! Чрез API и услуги то се свързва с всички останали микроприложения, като по този метод се построява цялостното приложение, само че възлите на това приложение са релативно свободни и не толкоз подвластни едни от други. Тоест подмяната на една функционалност не въздейства толкоз на цялостното приложение.

„ Какво вършиме, в случай че имате монолитно приложение и внезапно от 1000 в час потребителите станат 100 000 в час – да вземем за пример в Черния петък? Основната функционалност, която ще се натовари, е процедурата по регистрация и логин. Но това е доста дребна част от бизнес-функционалността на цялостното приложение! Защо би трябвало да го скалирате цялото? Трябва да се скалира единствено тази функционалност ”, разясни Горан Ангелов.

Това е допустимо с архитектурата на микроуслугите, която дава изключителна еластичност. Същата еластичност е присъща и на целия цикъл на създаване на приложението.

„ Сега сме привикнали с монолитните приложения и техните ограничавания. Знаем, примерно, че ще имаме нова версия след един месец и спиране на услугите, поради инсталирането. Но бизнесът, който към този момент работи 24/7 и му е значима всяка милисекунда, не може да толерира това бавене и спиране! Когато пускаш ново приложение, нова версия или надграждаш – всичко би трябвало да става в действително време и следено. Това е допустимо с контейнерите ”, сподели Ангелов.
още по тематиката
Що се отнася до миграцията в облака, всички компании, употребяващи клауд услуги, си задават въпроса: Ако на следващия ден отида „ в облака ” на доставчика Х, само че ми стане прекомерно безценен, или пък не съм удовлетворен от услугите му, какъв брой ще ми коства да се преместя в облака на доставчика У? Или пък да си направя личен облак?

„ Това е внимателен въпрос. С контейнерите вършим „ стандартизирани облаци ” – можем да се местим сред другите облаци както си желаеме. Тоест контейнерната конструкция основава действителна конкуренция сред облачните инфраструктури! ”, обясни шефът на IBS България.

По неговите думи, до момента нямаше действителна конкуренция. „ Ако избереш даден снабдител, посрещат те с червен килим и ти сервират шампанско на входа, само че влезеш ли един път, не можеш да видиш къде е изходът – табелката „ exit ” не свети ”, уточни Ангелов.

Една от облачните услуги в Борика сега употребява точно контейнерния принцип, описа по време на полемика по тематиката Ивайло Деков, шеф „ Инфраструктура ” в компанията. Когато е трябвало да се прегледат опциите, които предлага облакът, най-важното за Борика е било при пренасяне на услугите да не се повтарят физическите платформи във виртуалната страна. „ Традиционната конструкция е задоволително комплицирана, по тази причина не е нужно тази трудност да се повтаря и в облака ”, сподели Деков.

ИТ мениджъри разясниха ролята на контейнеризацията в корпоративните информациони системи по време на форума „ IBS IT Comass 2019 ” в столичния хотел Хилтън
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Банковите системи не е нужно да бъдат контейнеризирани непременно, счита Вилиян Илиев, началник Rapid Software Delivery в TBI Bank. Приложението на контейнеризацията на микроуслугите би трябвало да бъде добре обосновано. Важно е да се реализира еластичност посредством нововъведения и вярно боравене с данните, тъй като банките имат доста данни, които могат да се усъвършенстват. Във фокуса на TBI Bank е редизайнът на всички процеси, тъй като клиентът е най-съществен, акцентира Илиев.

„ Когато научихме, че IBM са купили Red Hat, се зарадвахме, тъй като времето на „ монолитните ” структури полека-лека си отпътува ”, показа Васил Панчев, началник на ИТ отдела на Пощенска банка. „ Самият модел на разноски за ИТ се трансформира. Ако в продължение на 10, 15 или дори 20 години се поддържат дадени платформи – а има мейнфрейм системи даже по на 50 години, те изискват големи запаси, трансформират се в „ чудовища ”. А актуалният свят бързо се трансформира, по тази причина планираме да сме по-гъвкави и насочени към обособения клиент ”, сподели Панчев.

Стремежът на банката да предлага тъкмо несъмнено решение, в тъкмо избран миг, на тъкмо избран клиент, не може да стане със старите платформи. „ Затова са нужни нов метод и гъвкави платформи – даже в случай че е належащо, обособен резервоар за всеки обособен клиент ”, заключи той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР