Клиенти от САЩ са успели да отклонят партида с маски,

...
Клиенти от САЩ са успели да отклонят партида с маски,
Коментари Харесай

Шпиони, пари, забрана за износ: световната битка за защитно оборудване

Клиенти от Съединени американски щати са съумели да отклонят партида с маски, която е трябвало да бъде изпратена от Китай до един от най-тежко засегнатите от ковид региони във Франция, съгласно двама френски чиновници, представени от " Гардиън ".

Маските са били натоварени на аероплан на летището в Шанхай, който е бил подготвен да излети, когато се появили клиенти от Съединени американски щати и предложили три пъти повече от това, което французите плащали.

Жан Ротнер, доктор и ръководител на районния съвет в Гранд Ест, съобщи, че част от поръчката за няколко милиона маски, пътувала към района, където интензивните отделения са наводнени с пациенти с COVID-19, е била купена.

" На самолетната писта, те идват, вадят парите... тъй че в действителност би трябвало да се борим ", сподели той пред радио RTL.

Ротнер не уточни кои са купувачите, за кого работят или към кой американски щат е потеглила поръчката, само че различен френски чиновник, също участващ в поръчката на маски от Китай, разяснява, че групата работи за държавното управление на Съединени американски щати.

" Има непозната страна, която заплати три пъти повече от цената на товара на пистата ", сподели Рено Мюзелие, началник на югоизточния район Прованс-Алпи-Лазурен бряг, пред френския канал BFMTV. " Гардиън " се е свързал с Държавния департамент на Съединени американски щати за коментар.

Високопоставен чиновник от администрацията разяснява пред " Франс прес ", че " държавното управление на Съединени американски щати не е купувало никакви маски, предопределени за изпращане от Китай към Франция. Противната информация е изцяло погрешна ".

Канадският министър председател Джъстин Трюдо разказа информацията като " тревожна " и изиска чиновници да ревизират сходни изказвания, че маски са били отклонявани и от неговата страна.

По време на конференция в сряда бразилският здравен министър Луис Енрике Мандета сподели, че скорошните опити на страната му да купи защитна екипировка като ръкавици и маски от Китай, са се провалили.

" Днес Съединени американски щати изпратиха 23 от най-големите си товарни самолети в Китай, с цел да вземат материалите, с които са се сдобили. Много от нашите покупки, които се надявахме да потвърдим, с цел да снабдим (нашата здравна система), се провалиха ", уточни той. " Целият свят желае (тези неща). Има проблем с хипер търсенето ".

Мандета помоли елементарните бразилци сами да си създадат маски от части плат, с цел да остане задоволително професионално съоръжение за здравните експерти.

На фона на утежняването на епидемията, паникьосани държавни управления бяха упрекнати, че употребяват съмнителни способи да се снабдяват с доставки в борбата против ковид. Тактиките варираха от блокиране на износа на здравно съоръжение до изпращане на шпиони и секрети задачи за разкриване на проби.

Опасявайки се от дефицит и напън върху здравните им системи, няколко страни, измежду които Франция, Германия и Русия, започнаха ограничения като трупане на запаси от маски или защитни дрехи, което значи ограничение на износа на защитно здравно съоръжение.

За Турция има изказвания, че е стигнала още по-далеч, освен забранявайки износа на защитно съоръжение, само че и отказвайки се от продажби на маски, за които към този момент е било платено.

Китай, най-големият производител на маски, беше първата страна, ударена от COVID-19, и също бе упрекната, че крие запасите си. От тогава обаче тя стана една от дребното страни, постъпващи по противоположния метод - продава или подарява милиони маски на Европа.

Лекарства и проби за ковид също са търсени по целия свят. След като президентът на Съединени американски щати загатна, без изцяло подкрепено научно доказателство, че лекарство против малария може да се употребява за лекуване на заболяването, Индия неотложно забрани износа на хидроксихлорохин.

Израелската разследваща работа " Мосад " е подхванала няколко секрети интернационалните интервенции, с цел да внесе стотици хиляди тестови комплекти за ковид. Според локални медии, които цитират неназовани здравни чиновници и източници от разузнаването, те са били купени от вражеска страна, която не би желала такава договорка да бъде оповестена обществено.

Миналия месец немски медии оповестиха, че администрацията на Тръмп е предложила на немска компания огромна сума пари за извънреден достъп до ваксина. Въпреки че компанията, CureVac, отхвърли информацията, това разтревожи други страни.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1468)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР