Клиенти на българските мобилни оператори от Варна се оплакаха, че

...
Клиенти на българските мобилни оператори от Варна се оплакаха, че
Коментари Харесай

Непоискани търговски реклами чрез SMS надуват сметките за телефон

Клиенти на българските мобилни оператори от Варна се оплакаха, че непоискани търговски реклами посредством СМС-и, надуват сметките им за телефон без те да подозират и без да могат да се откажат.

Преди месец Петя Иванова остава неприятно сюрпризирана от повишената сметка за мобилния телефон на 13-годишната си щерка.
Петя Иванова: Вместо 15 лв., какъвто е абонаментният ѝ проект, разбрах, че би трябвало да платя към 70 лв.. Оказа се, откакто получих разпечатката, че става въпрос за търговски SMS-и.
Съобщенията съдържат линк към уебсайт с рекламни клипове, някои от които несъответствуващи за деца. Служители на мобилния оператор обявиха, че всичко е законно, тъй като единствено дават чартърен мрежата си на търговски сдружения и не носят отговорност за наличието на известията.
Петя Иванова: Всъщност ми стана безпределно забавно, по какъв начин нещо толкоз аморално като това да подвеждаш потребителя може да бъде легално.
Детето твърди, че не е удостоверило приемането на комерсиалните известия. Майката се обажда на номера, посочен в рекламните SMS-си, с цел да спре приемането им.
Петя Иванова: Даде ми, че е изключен или пък реагираше като несъществуваш номер. След това ме посъветваха да изпратя SMS със " СТОП " - направих го, само че все пак SMS-ите продължиха. Служител на мобилния оператор ми загатна, че няма различен метод да се отърва от тези SMS без да сменя картата.
От Комисията за отбрана на потребителите обявиха, че това е нелоялна процедура, тъй като потребителят не всеки път схваща, че е дал единодушието си за платените известия. По гледище на комисията абонирането за тях към този момент ще става с няколко стъпки, а не с едно кликване на бутон, както до момента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР