Клиент може да задържи плащането, докато не получи касова бележка.

...
Клиент може да задържи плащането, докато не получи касова бележка.
Коментари Харесай

Решено: Клиент може да "задържи" плащането, докато не получи касова бележка.

Клиент може да " задържи " заплащането, до момента в който не получи касова записка. Това взеха решение дефинитивно депутатите на второ четене в Закона за Данък добавена стойност.

Предложението бе направено в пленарната зала от Венко Сабрутев от ПП- Демократична България.

Първоначално текстовете на финансовото министерство гласяха, че в случай че клиент не получи фискален бон, може непосредствено да си тръгне от комерсиалния обект. Те обаче бяха отхвърлени от парламентарната комисия по бюджет и финанси с аргумента, че може да се стигне до корист от страна на клиентите с това им право или до неприятни обстановки в комерсиалния обект.

Тъй като текстът бе отритнат на комисия, той даже не влезе в главния отчет и предлагането бе направено непосредствено при второто гласоподаване в пленарна зала. Редакцията е обаче не клиентът да има право да си тръгне, а единствено да има право да задържи заплащането, т.е. да изиска касовата записка преди да даде парите или да заплати с постерминал.

Редакцията провокира към 10-минутно лутане в залата като даже финансовият министър Асен Василев се включи в убеждаването на депутатите в следствие, за който съди само по кадър от диалога му с Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия.

От левицата се въздържаха и текстовете бяха признати дефинитивно.

Дебатират се и други отпаднали текстове, а точно за връщането на Данък добавена стойност на равнище от 20% за ресторантьорите и фитнесите. За туроператорите облекчението от 9% може да остане доникъде на годината като на комисия това бе аргументирано, че те към този момент са се заели с резервации.

Предложенията още веднъж ги няма в главния отчет поради отхвърлянето им в комисия, още веднъж бяха направени от Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Започнаха разискванията по тях като Тошко Йорданов от Има Такъв Народ упрекна тези, които не поддържат предложенията, в лобизъм.

Мартин Димитров от ПП-ДБ също се застъпи за предложенията и по-рано, както към този момент стана ясно, в Закона за локалните налози и такси отпаднаха противоречивите оферти за автоматизирана актуализация на данъчните оценки на парцелите и за локален налог по региони и градове.

След измененията в Закона за Данък добавена стойност, дебатите по който не престават в пленарна зала, предстоят и окончателните разисквания по корпоративното подоходно облагане. С него се вкарва 15% данък за мултинационалните компании, а от бранша имат условия за избрани облекчения.

България е застрашена от наказателна процедура от Брюксел поради диференцираната Данък добавена стойност ставка за туроператорите, заяви министърът на финансите Асен Василев при дебатите за възобновяване на 9-процентния данък на равнищата от 20 на 100. По-ниската ставка за бранша се предлага да остане доникъде на идната година поради към този момент направените резервации:

" Това, което вършим сега, е завареното състояние на към този момент продадените пакети до 30 юни, да поемем риска, че ще има наказателна процедура и че ние ще би трябвало да платим от джоба на страната това Данък добавена стойност тъкмо с цел да сме правилни към бизнеса ".

Намалената за ресторантьорите Данък добавена стойност ставка от 9% остава в действие още една година, реши дефинитивно пленарната зала. До 30 юни 2024-та преференцията ще запазят туроператорите и фитнес услугите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР