Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди,

...
Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди,
Коментари Харесай

Кленовият сироп: здравословен или не?

Кленовият сироп е известен натурален подсладител, за който се твърди, че е по-здравословен и по-хранителен от захарта. Важно е обаче да разгледаме науката, която стои зад някои от тези изказвания.

Тази публикация изяснява дали кленовият сироп е здравословен или не.

Какво е кленовият сироп?

Кленовият сироп се подготвя от циркулиращия флуид или сок от захарните дървета. Той е бил употребяван в продължение на доста епохи в Северна Америка. Над 80% от международните доставки се създават в провинция Квебек в Източна Канада.

Има две съществени стъпки в производството на кленов сироп:

1. Пробива се дупка в кленовото дърво, тъй че сокът му да се излива в контейнер;

2. Сокът се вари, до момента в който по-голямата част от водата се изпари, оставяйки гъст сладостен сироп, който по-късно се филтрира, с цел да се отстранят примесите.

Крайният артикул може да се употребява за подслаждане на доста ястия.

Обобщение:

 Кленовият сироп

Кленовият сироп се прави посредством евакуиране на сока от кленовото дърво, след което се кипва сокът, с цел да се получи гъст сироп. Повечето кленов сироп се създава в Източна Канада.

Предлага се в разнообразни степени.

Има няколко разнообразни типа кленов сироп, отличаващи се със своя присъщ цвят. Класификацията може да варира в другите страни.

В Съединени американски щати кленовият сироп се класифицира като клас А, Б и В.

- Клас А е категоризиран в три групи: светло-кехлибарен, средно-кехлибарен и мрачен кехлибар;

- Клас В е най-тъмният разполагаем сироп.

По-тъмните сиропи се подготвят от сок, придобит по-късно през сезона на прибиране на реколтата. Те имат по-силен кленов усет и нормално се употребяват за печене, до момента в който по-леките се употребяват непосредствено върху храни като палачинки.

Когато купувате кленов сироп, прочетете деликатно етикетите на храните. По този метод ще получите същински кленов сироп - освен сироп с явор, който може да бъде претрупан с рафинирана захар или високо фруктозен царевичен сироп.

Резюме:

Има няколко разнообразни типа кленов сироп въз основата на цвят. Клас В е най-тъмен и се гордее с най-силния усет на клен.

Кленовият сироп съдържа някои витамини и минерали - само че е високо захарен.

Това, което отделя кленовия сироп от рафинираната захар са неговите минерали и антиоксиданти.

Около 1/3 чаша (80мл) чист кленов сироп съдържа:

Калций: 7% от RDI

Калий: 6% от RDI

Желязо: 7% от RDI

Цинк: 28% от RDI

Манган: 165% от НИРД

Въпреки че кленовият сироп обезпечава обичайно количество от някои минерали, изключително манган и цинк, в него има и доста захар. Кленовият сироп е към 2/3 захароза - 1/3 чаша (80 мл) доставя към 60 г захар. Консумираната в остатък захар може да бъде водеща причина за някои от най-големите здравни проблеми в света, в това число затлъстяване, диабет вид 2 и сърдечни болести.

 Захар против кленов сироп

Фактът, че кленовият сироп съдържа някои минерали, е доста неприятна причина да се яде, в поради високото му наличие на захар. Повечето хора към този момент ядат щедро количество захар.

Най-добрият метод да получите тези минерали, е да ядете цели храни. Ако ядете уравновесена храна, тогава рискът за липса на някои от тези хранителни субстанции е доста невисок.

В допълнение, високото наличие на захар може да повлияе на равнищата на кръвната ви захар. В това отношение кленовият сироп може да бъде по-добър вид от елементарната захар.

Гликемичният показател на кленовият сироп е 54. За съпоставяне захарта има гликемичен показател към 65. Това значи, че кленовият сироп покачва кръвната захар по-бавно от елементарната захар.

Резюме:

Кленовият сироп съдържа малко количество минерали като манган и цинк. Въпреки това той има доста висока захарност.

Кленовият сироп обезпечава минимум 24 антиоксиданта. Счита се, че оксидативните увреждания, породени от свободните радикали, са измежду механизмите за стареене и доста болести. Антиоксидантите могат да обезвреждат свободните радикали и да понижат оксидативното увреждане, намалявайки риска от някои болести.

Проучванията демонстрират, че кленовият сироп е заслужен източник на антиоксиданти. Открити са 24 разнообразни антиоксиданти в кленовия сироп. По-тъмните сиропи, като клас В, доставят повече от тези потребни антиоксиданти, в сравнение с по-леките. Въпреки това общото антиоксидантно наличие е към момента ниско, спрямо огромните количества захар.

Едно изследване пресмята, че заместването на цялата рафинирана захар в диетата с различни подсладители като кленов сироп, ще усили общия Ви антиоксидант толкоз, колкото и яденето на ядки или плодове.

Ако би трябвало да отслабнете или да подобрите метаболитното си здраве, по-добре е да прескочите подсладителите като цяло, вместо да ги заместите с кленов сироп.

Въпреки че има доста антиоксиданти в кленовия сироп, те не компенсират високата доза захар в него.

Кленовият сироп обезпечава други съединения. В кленовия сироп са следени многочислени евентуално потребни субстанции. Някои от тези съединения не участват в кленовото дърво, образувайки се, когато сокът се вари за формиране на сироп. Една от тях е квебекол, кръстен на кленовата провинция Квебек. Активните съединения в кленовия сироп спомагат за понижаване на растежа на раковите кафези и могат да забавят разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт.

Липсват обаче проучвания върху хора, които да потвърдят тези здравни резултати, открити в изследванията с епруветки. Нещо повече - имайте поради, че множеството изследвания с кленов сироп, които постоянно са съпроводени от подвеждащи заглавия, са спонсорирани от производители на кленов сироп.

 Палачинки с кленов сироп

Обобщение:

Въпреки че кленовият сироп съдържа някои хранителни субстанции и антиоксиданти, той има доста висока захарност. Кленовият сироп е доста неприятен източник на хранителни субстанции, спрямо цели храни като зеленчуци, плодове и непреработени скотски храни.

Замяната на рафинирана захар с чист, първокласен кленов сироп е евентуално да докара до чиста изгода за здравето, само че прибавянето му към вашата диета просто ще утежни нещата.

Кленовият сироп е по-малко неприятната версия на захарта, сходно на кокосовата захар. Тя не може обективно да бъде обозначена като здрава.

Ако го консумирате, най-добре е да го извършите в умерени количества - както при всички подсладители.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР