Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди,

Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди, ...

Кленов сироп - полезен или вреден?.

Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди, че е по-здравословен и хранителен от захарта.
Важно е обаче да разгледаме науката, която стои зад някои от тези твърдения.
Тази статия обяснява дали кленовият сироп е здравословен или нездравословен.
Какво представлява кленовият сироп? Кленовият сироп е сладък сироп, който в Северна Америка се прави от сока на дърветата – захарен клен, червен клен, черен клен и ясенолистен явор а в Европа – от сока на остролистния клен. Често се използва като добавка към палачинки, гофрети и сладолед, както и като съставка в различни тестени сладкиши, торти, бонбони и десерти. Истинският кленов сироп има лек дървесен привкус.
Голяма част от кленовия сироп се произвежда в Канада и САЩ. Кленовият сироп и захарният клен са символи на Канада и на редица американски щати – като напр. Върмонт. Листът от захарен клен е национална емблема на Канада. Извън Северна Америка кленов сироп се добива и в Русия, където обаче се преработва сок от остролистен клен. Той се консумира в продължение на много векове в Северна Америка. Над 80% от световната доставка се произвежда в провинция Квебек в източната част на Канада.

В кленово дърво се пробива дупка, така че сокът му се излива в контейнер.
Сокът се вари, докато по-голямата част от водата се изпари, оставяйки гъст, захарен сироп, който след това се филтрира, за да се отстранят примесите.
Крайният продукт може да се използва за подслаждане на много ястия.

Видове кленов сироп Има няколко различни степени на кленов сироп, характеризиращ се с цвят, въпреки че класификацията може да варира в отделните страни.
В САЩ кленовият сироп се класифицира или като степен А, или като В, където степен А е допълнително категоризиран в три групи - светъл кехлибар, среден кехлибар и тъмен кехлибар, а степен B е най-тъмният наличен сироп.
По-тъмните сиропи се приготвят от сок, извлечен по-късно през сезона на прибиране на реколтата. Те имат по-силен кленов аромат и обикновено се използват за печене, докато по-леките се капят директно върху храни като палачинки.
Когато купувате кленов сироп, не забравяйте да прочетете внимателно етикета. По този начин ще получите истински кленов сироп - не само сироп с ябълков аромат, който може да бъде зареден с рафинирана захар или високофруктозен царевичен сироп.
Хранителен състав Това, което отличава кленовия сироп от рафинираната захар, са неговите минерали и антиоксиданти.

- Калций: 7% от необходимата дневна доза
- Калий: 6% от необходимата дневна доза
- Желязо: 7% от необходимата дневна доза
- Цинк: 28% от необходимата дневна доза
- Манган: 165% от необходимата дневна доза
Въпреки че кленовият сироп осигурява прилично количество от някои минерали, особено манган и цинк, имайте предвид, че той съдържа много захар.
Кленовият сироп е около 2/3 захароза, или в една чаша от 80 мл. има около 60 грама захар. Консумирана в излишък, захарта може да е водеща причина за някои от най-големите здравни проблеми в света, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Фактът, че кленовият сироп съдържа някои минерали, е  причина много хора да го консумират редовно без да се замислят за високото съдържание на захар.
В допълнение, високото съдържание на захар може да повлияе на нивата на кръвната ви захар - въпреки че кленов сироп може да бъде по-добър вариант от обикновената захар в това отношение.
Гликемичният индекс на кленовия сироп е около 54. За сравнение, трапезната захар има гликемичен индекс около 65. Това означава, че кленов сироп повишава кръвната захар по-бавно от обикновената захар.

Смята се, че оксидативното увреждане, което се причинява от свободните радикали, е сред механизмите, заставащи зад стареенето и много заболявания.
Антиоксидантите могат да неутрализират свободните радикали и да намалят окислителните увреждания, като потенциално намаляват риска от някои заболявания.
Проучванията показват, че кленовият сироп е достоен източник на антиоксиданти. Проучване е открило 24 различни антиоксиданти в кленовия сироп. По-тъмните сиропи като клас В доставят повече от тези полезни антиоксиданти, отколкото по-леките.
Въпреки това, общото съдържание на антиоксиданти е все още ниско в сравнение с големите количества захар.
Едно проучване изчислява, че замяната на цялата рафинирана захар в една диета с алтернативни подсладители като кленов сироп би увеличила общия ви прием на антиоксиданти толкова, колкото яденето на една порция ядки или плодове.
Ако трябва да отслабнете или да подобрите метаболитното си здраве, ще бъде по-добре да пропуснете подсладителите, а не да се занимавате с кленов сироп.

В кленовия сироп са наблюдавани множество потенциално полезни вещества.
Някои от тези съединения не присъстват в кленовото дърво, вместо това се образува, когато сокът се вари, за да се образува сироп. Една от тях е квебекол, кръстен на провинция, произвеждаща клен Квебек.
Показано е, че активните съединения в кленовия сироп помагат за намаляване на растежа на раковите клетки и могат да забавят разграждането на въглехидратите в храносмилателния ви тракт.
Въпреки това, липсват човешки проучвания за потвърждаване на тези ефекти върху здравето, открити в проучвания с епруветка.
Освен това, имайте предвид, че повечето изследвания за кленов сироп - които често са придружени от подвеждащи заглавия - се спонсорират от производителите на кленов сироп.

Заключение Въпреки че кленовият сироп съдържа някои хранителни вещества и антиоксиданти, той също е с много високо съдържание на захар.
С огромно количество калории, кленовият сироп е много лош източник на хранителни вещества в сравнение със  зеленчуци, плодове и необработени животински храни.
Замяната на рафинираната захар с чист, качествен кленов сироп вероятно ще доведе до нетна полза за здравето, но добавянето ѝ към диетата ви просто ще влоши нещата.
Кленовият сироп е по-малко лоша версия на захарта, подобно на кокосовата захар. Обективно не може да бъде етикетиран като здравословен.
Ако го консумирате, най-добре е да го правите умерено - както при всички подсладители.
източник: www.healthline.com

Източник: actualno.com