Клавиристът Брет Тъгъл, свирил за рокгрупата Fleetwood Mac, за Рик

...
Клавиристът Брет Тъгъл, свирил за рокгрупата Fleetwood Mac, за Рик
Коментари Харесай

Почина кийбордистът на Fleetwood Mac - Брет Тъгъл

Клавиристът Брет Тъгъл, свирил за рокгрупата Fleetwood Mac, за Рик Спрингфийлд и съосновател на групата на Дейвид Лий Рот, е умрял на 70-годишна възраст от затруднения след продължителна битка с рака, заяви сп. People. Тъжната вест е удостоверил и пред сп. Rolling Stone синът му Мат. Музикантът си е отишъл заобиколен от фамилията си, което е било неразделно с него по време на борбата с заболяването. „ Той беше прелестен татко. Той внесе музика в моя живот “, декларира Тъгъл-младши, представен от в. Сега.

Брет Тъгъл е роден в Денвър, щата Колорадо, през 1952 година Още като младеж се научава да свири на фортепиано и китара. Музикалната му кариера стартира през 1981-ва, когато стартира да се изявява с John Kay & Steppenwolf. Година по-късно Тъгъл среща рокаджията Рик Спрингфийлд и се причислява към неговата група. „ Нашият благ Брет Тъгъл се прибра вкъщи тази нощ. Бог да благослови красивия му дух “, написа в Туитър в памет на музиканта сътрудника му Рик Спрингфийлд.

Our sweet Brett Tuggle made it home tonight. God bless his beautiful spirit. ❤️
— Rick Springfield (@rickspringfield)

През 80-те години Тъгъл е един от създателите на групата на Дейвид Лий Рот и става съавтор на техния огромен шлагер Just Like Paradise (1988). От 1997 до 2017 година Брет Тъгъл гастролира с Fleetwood Mac при повторното им събиране в качеството си на техен кийбордист. През 2018-а обаче е освободен, съгласно него – тъй като солистката Стиви Никс е считала, че е прекомерно непосредствен с „ уволнения “ по-рано китарист и нейно бивше гадже Линдзи Бъкингам.

Тъгъл е концертирал и с двамата в техни солови изяви, само че това довело до спорове поради компликациите при съгласуване на графиците им. „ Стигна се до миг, в който Стиви сподели: „ Просто би трябвало да решиш “. Отговорих ѝ: „ Знаеш, Стиви, че обичам да изсвирвам с теб. Подкрепям те. Но Линдзи си няма група “. Тогава тя сподели: „ Знам, че той се нуждае от положителни хора към себе си “. Мислех си, че е ОК с това да върша от време на време нещо с Линдзи. Но в последна сметка тя го одобри като че ли съм я изоставил и съм отишъл в лагера на Линдзи “, споделя през 2020-а Брет Тъгъл пред сп. Rolling Stone.

Той също по този начин признава, че е бил „ същински шокиран “, когато получил телефонно позвъняване със известието, че е освободен от групата. Тъгъл прави турне с Бъкингам през 2021 година, само че, явно поради здравословното си положение, не се причислява към него, когато, след утихването на коронавирусната пандемия, турнето е обновено този април. „ Искам да загатна джентълмена, който видимо отсъства от сцената довечера. Г-н Брет Тъгъл има дребен здравословен проблем. Надяваме се, че той ще се върне за идващото шоу, каквото и да му коства това. Липсваше ни довечера “, сподели Бъкингам пред публиката по време на откриващия концерт в Сан Франциско на 5 април...

В продължение на 50-годишната си кариера музикантът е работил и с Джими Пейдж от Led Zeppelin, Томи Шоу от Styx, Мич Райдър и други

Тъгъл оставя наследник Мат и щерка Мишел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР