Клаус Йоханис, който беше преизбран за президент на Румъния с

...
Клаус Йоханис, който беше преизбран за президент на Румъния с
Коментари Харесай

Клаус Йоханис е преизбран за президент на Румъния

Клаус Йоханис, който беше избран отново за президент на Румъния с безапелационна победа в неделя, се дефинира като “пожарникар, който предотврати сриването на Румъния ”, съобщи Агенция Франс Прес.

Бившият професор по физика, прочут като “германецът ” поради своето родословие, е употребявал лимитираните пълномощия на президентството, с цел да поддържа антикорупционните митинги и да ускори връзките със Съединени американски щати.

Критиците настояват, че му липсва харизма, само че с помощта на дълбокото възмущение на гласоподавателите против Социалдемократическата партия, той смаза противника си, някогашния министър председател Виорика Данчила.

Първите пет години на поста на Йоханис – които той си обезпечи през 2014 година, когато победи различен претендент на Социалдемократите, бяха белязани от непрекъснато противоречие с лявата партия, която господства политиката от края на комунистическата епоха през 1989 година.

60-годишният политик постоянно отхвърля самодейностите на Социалдемократическата партия, най-много тези, целящи декриминализиране на няколко корупционни закононарушения.

Йоханис застана на страната на стотици хиляди протестиращи и Европейският съюз против тези промени.

Преди вота в неделя Йоханис даде обещание да освободи румънските институции от корупция – благодарение на ново държавно управление, ръководено от партията, която в миналото той ръководеше, дясната Националнолиберална партия (ДНП). “Модерна, европейска, естествена Румъния завоюва през днешния ден ”, сподели той след успеха си.

Далеч от вътрешната политика, Йоханис е съдружник на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, два пъти посещава Белия дом и печели похвали като човек, който “може да реши казуса с корупцията в Румъния ”.

Но даже и поддръжниците му от време на време се оплакват, че той не е бил задоволително мощен – отбелязвайки по-специално, че е подложен на напън и е разрешил да бъде уволнен антикорупционен прокурор.

Често подложен на критика за липса на харизма и че е неприятен обществен оратор, той отхвърляше да дава задълбочени изявленията през първия си мандат. Бившият посланик Киприан Михали сподели за Агенция Франс Прес, че Йоханис е “студен човек, обмислен, който преценя всяка своя стъпка ”.

Йоханис се изправи против куп рецензии в навечерието на изборите поради отхвърли си да взе участие в спор с съперника си Данчила. “Не мога да приема спор с човек, който съставлява най-лошото в румънската политика от последните 30 години ”, сподели президентът.

Йоханис е бил кмет в продължение на 14 години на Сибиу, неговия роден град в централна Румъния, в който в миналото е живяло огромно немско малцинство.

Въпреки това, с рухването на комунизма и присъединението към Европейски Съюз през 2007 година, доста румънци с немски корени избраха да се реалокират в Германия – родителите на Йоханис са също измежду тях. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР