Клаус Ернст е депутат от Лявата партия в Бундестага. Към

...
Клаус Ернст е депутат от Лявата партия в Бундестага. Към
Коментари Харесай

Германски депутат: Борисов обезличава демократичните институции

Клаус Ернст е народен представител от Лявата партия в Бундестага. Към момента е ръководител на парламентарната Комисия по стопанска система и енергетика. А също по този начин е и заместник-председател на Парламентарната група за другарство с България, Румъния и Молдова. Това е и причина да следи с остър интерес политическата картина в страната. В изявление пред „ Дойче веле “, представено от „ Дневник “, Ернст подлага на критика ръководството на премиера Борисов.

Според немския политик България е изправена пред извънредно тежък проблем. Това е корупцията, придружена от „ пълзящото разглобяване на правовата страна и разделянето на управляващите “. Всичко това е разследване от автократичното ръководство на премиера, който се показва в добра светлина пред Европейския съюз, само че в същото време прикрива връзките си с олигарсите, твърди Клаус Ернст.

Проблемен е и основният прокурор Гешев, чието внимание не е фокусирано върху следствието на незаконните схеми на Борисов. Вместо това нападнат е президентът, който е претендент на опозиционната партия и критик на министър-председателя. Според Ернст това е неприемливо в рамките на правова страна. 

Германският народен представител продължава с изказванието, че намесата на Европейския съюз е наложителна точно с цел да се следи върховенството на закона. В противоположен случай провинен за безотговорното систематизиране на финансовите средства от европейските фондове ще бъде самият Европейски Съюз. Затова и мониторингът над страната би трябвало да продължи даже след промяна на ръководството.  

Продължилото повече от 40 дни гражданско неодобрение също е тематика на изявлението. Депутатът вижда протестиращите като хора, защитаващи демокрацията и правовия ред, въпреки и с риск да бъдат подложени на полицейско принуждение. А по думите му Борисов е техен противовес, който желае само да резервира властта си, обезличавайки демократичните институции. Клаус Ернст поддържа опцията за ново начало, осъществимо посредством нови избори. „ След толкоз доста години, прекарани в " системата Борисов ", хората с съображение са се надигнали против мафиотските структури, против злоупотребата с власт и шуробаджанащината “, декларира Ернст пред „ Дойче веле “, представен от „ Дневник “. И добавя, че ще е належащо доста време до мечтаната демократизация на правосъдната система и до първите резултати от битката с корупцията, защото същата корупция е вкоренена в българската система. Нужно е и подпомагане от страна на Европейски Съюз.

 
Радина Ралчева - един мощен глас на протеста
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР