Шестима португалски младежи завеждат 32 нации пред европейския съд за изменението на климата

...
Клаудия Дуарте Агостиньо, 24-годишна медицинска сестра от спешното отделение от
Коментари Харесай

Клаудия Дуарте Агостиньо, 24-годишна медицинска сестра от спешното отделение от западна Португалия, се стресира, като мисли за реалността на изменението на климата.< /p>

„В момента... голямото влияние, което има върху живота ми, е безпокойството, което ми създава ежедневно“, казва тя пред Al Jazeera.

Продължете четене

списък от 3 елементаКлиматичната криза на Запада е лоша новина и за Глобалния ЮгЖурналистиката не може да остави климатичната криза на Netflix и Били АйлишБайдън стартира американския „климатичен корпус“ под натиск от защитници на околната средакрай на списъка

Тя води група от шестима млади хора в забележително съдебно дело срещу 32 държави, включително всички държави-членки на ЕС, Норвегия, Швейцария, Обединеното кралство, Украйна, Русия и Турция. То ще бъде изслушано в Европейския съд по правата на човека по-късно този месец.

Групата, най-младият член на която е само на 11 години, ще твърди, че бездействието на правителството по отношение на изменението на климата дискриминира младите хора и представлява осезаем риск за живота и здравето им.

Това е първият път, когато толкова много държави трябва да се защитават пред съд в света.

„Това наистина е случай на Давид и Голиат,“ казва д-р Gearoid O Cuinn, директор на Global Legal Action Network, която подкрепя делото. „Това е безпрецедентно по своя мащаб и по своите последствия“, добавя той.

Горски пожари

Случаят беше предизвикан от поредица от горски пожари в Португалия през 2017 г., които убиха повече от 100 души и бяха влошени от изменението на климата.

Андре Оливейра, който тогава беше само на девет години, го описва като „ужасяващо преживяване“.

Той казва, че димът от пожарите е влошил астмата му, докато повтарящи се периоди на силна жега оттогава са му затруднили съня и концентрацията върху ученето за изпитите му. Те дори го спират да излиза навън и да играе баскетбол с приятелите си.

Не само физическото им здраве е засегнато. Сестрата на Андре, 18-годишната София, казва, че безпокойството от климатичната криза пречи на ежедневието й.

„Виждам какво се случва и усещам по кожата си ужас“, казва тя пред Ал Джазира.

Този юли беше най-горещият месец в историята и през лятото имаше горещи вълни в цяла Европа.

„Как да не се страхуваме? Смятам, че страхът е напълно нормален отговор на това, на което сме свидетели, а също и на бездействието на правителствата“, казва Андре, който сега е на 15.

„Чувствахме, че това не може да продължи още дълго, затова знаехме, че трябва да направим нещо“, добавя той.

По-високи цели

В съда правният екип на групата ще твърди, че влошаващата се климатична криза нарушава техните права на живот, неприкосновеност на личния живот и семейния живот, да бъдат свободни от изтезания, нечовешко или унизително отношение и да бъдат свободни от дискриминация въз основа на тяхната възраст.

За да се справят с това, те искат 32-те правителства да поставят и да постигнат много по-високи цели за намаляване на емисиите.

Те могат да направят това, казват те, като намалят производството и износа на изкопаеми горива, намалят емисиите от потребление в чужбина и принудят компаниите, базирани на тяхна територия, да прочистят глобалните си вериги за доставки.

Има някои значителни пречки за преодоляване, особено изискването да са изчерпани всички правни пътища в държавите, които те обвиняват в нарушаване на техните права.

Правният екип казва, че това е непрактично в техния случай и твърди, че трябва да бъде отменено поради спешността на климатичната криза.

Междувременно се очаква 32-те правителства да твърдят, че вече правят всичко възможно, за да намалят емисиите и че имат задължения само към хората, живеещи на техните собствени територии.

Епохалното дело ще бъде изслушано пред състав от 17 съдии в Страсбург, Франция, който по-рано тази година председателства първото си дело за климата.

През март група по-възрастни жени от Швейцария обвиниха Швейцария, че нарушава човешките им права, като не прави достатъчно, за да намали националните емисии. Те също така твърдят, че са особено уязвими от изменението на климата поради възрастта си.

По време на същото изслушване бивш френски политик заяви, че правата му също са засегнати.

Европейският съд по правата на човека заяви, че иска да изслуша и трите от тези първоначални дела, преди да вземе окончателно решение.

„Делото Дуарте Агостиньо е наистина историческа възможност за един от най-влиятелните съдилища в света да изясни какво законът за правата на човека изисква от държавите да правят по отношение на климата, за да защитят настоящите и бъдещите поколения“, казва Себастиен Дуйк, Ръководител на кампания за правата на човека и климата за Центъра за международно екологично право.

„И да накараме тези държави да се изправят пред значителната разлика между това, което техните политики за климата обещават, и това, което науката изисква, за да избегнат по-нататъшни вреди, причинени от климата“, добавя той.

Подготвен за битка

Въпреки че отиването в съда вероятно ще бъде смущаващо преживяване, шестимата португалски младежи са подготвени за битка.

Втората най-възрастна от ищците, Катарина Мота, 23, казва, че се радва, че изслушването най-накрая ще се състои.

„Работим по този случай от 2017 г. и откакто започнахме, усетихме, че въздействието на климатичната криза става все по-лошо и по-лошо. Правителствата по целия свят имат силата да спрат това, а европейските правителства избират да не изпълнят своята част“, ​​казва Мота.

И те няма да са сами; някои от по-възрастните жени от Швейцария, които се бориха с първия случай, обещаха да присъстват.

Въпреки че случаят е личен, групата е категорична, че представлява и нещо много по-голямо.

„Става въпрос не само за нас... но и за цялото общество“, казва София.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР