Клъстер за свободно слово, медии и журналистика поиска оставката на

...
Клъстер за свободно слово, медии и журналистика поиска оставката на
Коментари Харесай

Клъстер за свободно слово, медии и журналистика поиска оставката на СЕМ

Клъстер за свободно слово, медии и публицистика изиска оставката на Съвет за електронни медии.

Ето какво пишат от там:

" Членовете в състава на Съвета за електронни медии би трябвало да подадат оставка, с цел да се резервира и дребното останала самостоятелна публицистика в страната, която е на 111 - то място в международната ранглиста по независимост на словото. 

``
реклама

С избора на Станислав Костов за общоприет шеф на БНР, така наречен Съвет сподели, че или е несръчен да извършва функционалностите си, или е извънредно подвластен от външни фактори при преценките си. Припомняме, че Генералните шефове на БНР и Българска национална телевизия се избират от Съвет за електронни медии, като единствени национални, държавни електронни медии в България. С държанието си  по отношение на разразилия се скандал с уволнението на публицист и прекъсването на сигнала на стратегия " Хоризонт ", регулаторният орган потвърди правотата на претекстовете, с които Клъстер за свободно слово, медии и публицистика желае оставката на членовете на Съвет за електронни медии. 

Това са:

 ⁃ ниска персонална подготвеност, 

 ⁃ липса на мениджърски опит, както и 

 ⁃ тежки и забележими политически зависимости, довели до отсрочване и манипулиране на състезанията за генерални шефове на националните електронни медии. Отлична илюстрация на изказванията ни е отлагането на избора за началник на Българска национална телевизия, както и трите следващи несполучливи избора на шефове. 

 ⁃ Най-яркото доказателство за некомпетентност е невижданата обстановка със прекъсването, когато БНР не можеше да пусне даже химна, а генералният шеф Александър Велев излезе в отпуск на Нова година. Редом с това са насъбраният недостиг в БНР, митингите на музикантите, следенето на публицисти с камери от генералния шеф на БНР, постоянните  конфликти на Съвет за електронни медии с медията, невижданото спиране на излъчването на предаването " Хоризонт ", довело до нарушаването на няколко закона и застрашаване на националната сигурност на страната. Не можем да пропуснем одобряването на безусловно незапознат УС от хора без качества за шефове, лъжите към рецесията, назначението на член на Съвет за електронни медии без наложително висше обучение и опит, свадите и неприятната атмосферата вътре в публичния регулатор, липса на цивилен надзор и цялостният монопол на ръководещите. Всички тези аргументи водят до желаната от Клъстер за свободно слово оставка на Съвет за електронни медии! Защото не е допустимо да търсим независимост на словото, медиите и публицистиката, откакто контролиращ орган, като Съвет за електронни медии, нито е свободен, нито пази свободата на словото и видно не е кадърен да отбрани публицистите в държавните медии от подвластните им шефове, което е една от функционалностите на регулатора. За да има действителни промени в тази тенденция в страната, стигнала нежеланото 111 - то място по независимост на словото и затвърдила с последните събития в БНР справедливо заеманата позиция в международната ранглиста, е нужно да се вземат ограничения, започвайки от държавния регулатор Съвет за електронни медии и цялостна промяна на състава. С дейностите си членовете му демонстрираха, че е безусловно подвластен, ненужен и безпомощен да работи като регулатор за богатството на публицистиката, медиите и обществото.

Кристиян Коев - Председател на Клъстер за свободно слово, медии и публицистика "

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР