Клъстер за свободно слово, медии и журналистика осъди опита с

...
Клъстер за свободно слово, медии и журналистика осъди опита с
Коментари Харесай

Клъстер за свободно слово, медии и журналистика осъди опита с нов законопроект да се потъпква Конституцията

Клъстер за свободно слово, медии и публицистика осъди опита с нов законопроект да се потъпква Конституцията!
Ето и позицията на Клъстера без редакторска интервенция:
От Клъстер за свободно слово, медии и публицистика сме откровено обезпокоени и скандализирани от законопроект, който депутатите от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов и Александър Сиди се пробват да прокарат в Народното събрание, касаещ свободата на словото и публицистите и медиите в България, като се прикриват зад загрижеността за хората, до които стигат подправени вести или дезинформация! Двамата депутати, прокарващи рисковата фантазия на всяка власт да придобие надзор над медиите и осведомителния поток, желаят промени, които ще доведат до срив на демокрацията в България,
градена трудно към този момент 30 години. Дори не вършат опит да дефинират коя вест е вярна и коя не и ще се стигне до там, че мнение или разбор могат да минат под термина „ подправена вест „!
От Клъстер за свободно слово, медии и публицистика предлагаме двамата депутати, представляващи една цяла съдружна структура на властта, да хвърлят сили и да дадат определение кое е подправена вест, кое е дезинформация и по кое време един разбор е погрешен, вместо да се пробват посредством законопроект да лимитират конституционни права на българските жители, както и свободата на словото, медиите и публицистите, посредством преодоляване на медийната среда в страната, което ще граничи с тирания! Такова определение за в този момент не съумява да даде никой,
та даже Европа и европейската комисия не стигнаха до консенсус да дадат формулировка за подправена вест. Препоръчваме на двамата депутати, както и на всички техни съидейници да дефинират първо кое е неистина, казано от даден политик или оповестено от институция да дефинира наказване за най – огромните продуценти на подправени вести,
които се крият в политическата класа и държавни управления, които драговолно или не ние, медиите, отразяваме, макар че в следствие се оказва, че думите им са откровена неистина, или както е съвременно да се назовава „ подправена вест „!
Подобна регулация би спомогнала и за наказване на всеки политик, излъгал гласоподавателите си предизборно, с които наказания може да им се търси отговорност. Когато това стане факт, е допустимо и да се даде определение що е то подправена вест или дезинформация!
Изключително рисково е да се вършат сходни законопроекти, употребявайки интервала на изключителното състояние и страха в хората, с вярата да не бъдат видяни антидемократичните щения на едни или други властови групи.
От Клъстер за свободно слово, медии и публицистика разгласяваме, че няма да останем безучастни, в случай че този законопроект се одобри в Народното събрание!
Подобно деяние ще върне страната в мракобесните години на тирания, която постоянно е подчинявала медийната среда, като първа задача, създавайки си комфорт за диктата!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР