Класираният на второ място участник в процедурата за концесията на

...
Класираният на второ място участник в процедурата за концесията на
Коментари Харесай

Писмо до Борисов: Не прекратявайте концесията за Летище...

Класираният на второ място участник в процедурата за концесията на пловдивското летище " Консорицум Летище Пловдив ", в който влизат Тракия икономическа зона и транспортната компания ПИМК изпрати в намерено писмо мнението си по случая до премиера Бойко Борисов. От него излиза наяве, че причините на транспортния министър Росен Желязков да предложи преустановяване на процедурата по концесията, „ са погрешни, юридически неточни и сочат неналичието на схващане за процедурата, предмета, задачата и осъществяването на държавните концесии “.

В подписания от Владимир Зайков и Васил Лясков документ се споделя още, че от " Консорицум Летище Пловдив " са твърдо решени да защитят правата си по всички законови способи, както и да потърсят обезщетение на всички породени вреди от прекратяването на процедурата.

Ето цялостния текст на писмото:

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,

Във връзка с публикуваното известие от 4 октомври 2018 година от Дирекция „ Връзки с обществеността и протокол “ на Министерството на превоза осведомителните технологии и съощенията и оповестеното желание на министър Росен Желязков да предложи на Министерския съвет да приключи процедурата за концесия на летище Пловдив, считаме за належащо да Ви представим нашето мнение.

Считаме, че изложените причини в прессъобщението са погрешни, юридически неточни и сочат неналичието на схващане за процедурата, предмета, задачата и осъществяването на държавните концесии. Ако тези причини бъдат признати от Вас ще доведат до незаконосъобразно решение, което ще повреди публичния и държавен интерес.

Според министър Росен Желязков процедурата би трябвало да бъде извършена в сходство с новия закон за Концесиите, тъй като по отношение на подписания концесионен контракт за летище Пловдив за период от 35 години ще се ползват разпоредбите на анулиран закон, а не правила на новия закон и разпоредбите на Европейския съюз в региона на концесиите.

На първо място тази позиция на Министъра на превоза, осведомителните технологии и известията ще докара до очевидна променчивост в решенията на Министерски съвет. Тези съображения можеха да бъдат изтъкнати и при приемането на Решение 203 от 2 април 2018г. за установяване на концесионер на летището Обединение (консорциум) сред „ Хайнан “ и „ Пловдив Еърпорт Инвест “. Към момента на взимане на това решение на Министерски съвет новият Закон за концесиите е в действие (влиза в действие от 3 януари 2018 г.). За нас остава необяснимо за какво двамата участници в процедурата са третирани друго в процедурата. Ние сме уверени, че спазвайки правилата на бистрота, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, уредени както в анулирания Закон за концесиите (чл.23), по този начин и в новия закон (чл.4), всички участници в концесионната процедура би трябвало да бъдат сложени при равни условия. За страдание предлагането на Министъра в тази посока нарушава тези правила.

На второ място, не споделяме съображението на Министъра на превоза, осведомителните технологии и известията, че към бъдещия концесионен контракт Обединение " Консорицум Летище Пловдив " ще се ползва анулирания Закон за концесиите. Това основание не отразява разпоредбите на наредбите на §4 и §5 от новия Закон за концесиите. Там доста ясно е несъмнено действието на новия Закон за концесиите към концесионните контракти, подписани след неговото влизане в действие. Договорът за концесия по актуалната процедура ще се подписа след влизане в действие на Закона за концесиите, заради което към него несъмнено ще се ползва новия Закон за концесиите, съгласуван с наредбите на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на контракти за концесии. Още повече, че Министерски съвет е в правото си да съобрази наличието на концесионния контракт с всички условия на новия Закон за концесиите. Отделно от това, изцяло погрешно е, че концесионният контракт за период от 35 години ще се подчинява на уредбата на анулирания Закон за концесиите. Изпълнението на контракта се контролира от закона, настоящ към датата на подписване на контракта, а точно новия закон за концесиите и страната ще управлява осъществяването му, според всички нови условия. Следва да се означи, че Директива 2014/23/ЕС е оповестена в Официалния вестник на Европейски Съюз на 28.3.2014, а според нейния чл.54, тя влиза в действие на 20 – тия ден след публикуването й. Следователно, тази Директива е работила и регулирала концесионните процедури, извършени и към остарелия закон за концесиите, като е без значение, че Република България по-късно е хармонизирала националното законодателство. Правото на Европейски Съюз има преимущество пред вътрешните правила.

Тези причини нямаше по какъв начин да бъдат чути, тъй като в нарушаване и на двата закона за концесиите (отменен и действащ) ние не бяхме позволени до стадий за потвърждаване на офертата или вероятно нейно усъвършенстване.

На последно място, предлагането на Министъра е в нарушаване на Закона за концесиите и по повод основанието за преустановяване на процедурата. Обстоятелството, че има признат нов закон или има основни промени в настоящия закон не би могло да бъде съображение за преустановяване на почнала процедура. Това значи да се прекратят десетки други концесии в най-различни стопански браншове на страната, което води до липса на правна сигурност. Решение на Министерски съвет в сходство с направеното от Министъра предложение за едностранно и нестимулирано преустановяване на концесията ще бъде казус и ще повлияе отрицателно на бизнес климата в България.

От всичко гореизложено за Обединение " Консорицум Летище Пловдив " остава неразбираема позицията на Министъра на превоза, осведомителните технологии и известията за преустановяване на процедурата за концесия на летище Пловдив. В случай, че Министерски съвет почете настояването на Министъра, от Обединение " Консорицум Летище Пловдив " сме твърдо решени да защитим правата си по всички законови способи, както и да потърсим обезщетение на всички породени вреди от прекратяването на процедурата.

Уважаеми господин Борисов,

Ето за какво Ви Молим още един път да прецените до каква степен предлагането за преустановяване на процедурата за концесия на летище Пловдив е в сходство със закона, като вместо това да предложите на Министерски съвет да вземе решение, с което да определите Обединение " Консорицум Летище Пловдив " за концесионер на „ Гражданско летище за публично прилагане Пловдив “.

С почитание: Владимир Зайков, Васил Лясков

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР