Класическото поведение на инвеститорите при рецесия да продават петрол и

...
Класическото поведение на инвеститорите при рецесия да продават петрол и
Коментари Харесай

Китай и Фед карат инвеститорите да се люшкат между петрола и златото

Класическото държание на вложителите при криза да продават нефт и да купуват злато е в ход, само че прогресията надалеч не е плавна, защото им се постанова да проучват сигналите от Федералния запас и тези за възобновяване на Китай след отварянето на стопанската система, разяснява Bloomberg.   Съотношението петрол-злато – или спот цената на скъпия метал, разграничена на петролните фючърси на West Texas Intermediate – е барометър за положението на международната стопанска система, като по-високите показания допускат, че вложителите се нареждат за криза.    Съотношението стартира да нараства от средата на 2022 година и се повиши внезапно в края на март, когато банковата рецесия ускори привлекателността на златото като актив леговище.   Последният път, когато имаше сериозна смяна в това съответствие, беше през 2020 година, когато Covid-19 погълна международната стопанска система, изтласквайки златото нагоре и изпращайки петрола към дъното. Този път обстановката е малко по-неясна.   Кога тъкмо Фед ще спре да покачва лихвите е огромният въпрос за двете основни първични материали. Опитът да се планува момента на смяна на политиката води до някои контра-интуитивни придвижвания в последно време, като петролът, който е рисков актив, постоянно се повишава на фона на слабите стопански данни в Съединени американски щати, до момента в който златото спада.   " Рисковите активи като цяло се покачиха на фона на негативните макро данни, като логиката на пазара е, че това може да алармира наближаването на края на покачването на лихвите от страна на Фед ", споделя Уорън Патерсън, началник на тактиката за първични материали за ING Groep NV, представен от Bloomberg.   " Това, което е извънредно мъчно сега, е да усетиш по кое време неприятните вести ще престанат да бъдат положителни. "

Китай усложнява уравнението: възобновяване му след Covid-19 не оправда упованията, само че множеството анализатори към момента чакат по-голямото търсене от най-големия вносител на нефт да пристигна в някакъв миг.   Така наречената застраховка " ОПЕК " – или политиката на картелът да се намесва, с цел да поддържа цените на петрола – е едно от другите огромни незнайни пред петролните вложители. Последното решение на алианса при започване на април изпрати съотношението в оттегляне. Данните за възобновяване на Китай, като да вземем за пример интензивността на въздушния превоз от Златната седмица при започване на май е още един основен знак.

Някои анализатори към момента считат, че цените ще се повишават, надявайки се, че увеличените покупки от китайските рафинерии ще компенсират влошаващата се икономическа обстановка в Съединени американски щати. Този оптимизъм обаче очевидно понижа през последните седмици, като четирите най-големи петролни борсово търгувани фонда записаха пет следващи седмици на отлив на активи.   Това наподобява като липса на консенсус за това накъде се е насочила цената на петрола. Goldman Sachs Group към момента са бичи настроени, прогнозирайки вид Брент да нарастне до 95 $ за барел до декември от към 78 $ сега. Citigroup обаче планува световния бенчмарк остане 80 $ за барел.   " Има изключително огромна бездна сред оптимисти и песимисти " на петролните пазари, разясниха анализатори на Standard Chartered Plc в средата на април.

Златото наподобява свети   Лошата вест за петрола нормално е добра вест за златото и това се вижда при най-големия златен фонд в света – SPDR Gold Shares ETF – който следи мощен приток на вложения от средата на март.   Златото нарастна от към 1630 $ за тройунция при започване на ноември до към 2000 $ – близо до рекордното си равнище – защото вложителите залагат, че Фед се доближава към края на цикъла си на повишение на лихвите. По-ниската рентабилност на облигациите нормално облагодетелства нелихвоносния актив.   Разочароващото възобновяване на Китай и вероятността за дестабилизираща политическа битка по отношение на тавана на дълга в Съединени американски щати също поддържат благородния метал.   Спадащите лихви нормално са положителни за златото, само че то може да се оправя добре и при повишението на доходността на дълготрайните облигации, защото Съединени американски щати се борят със задаващата се рецесия обвързвана с тавана на дълга, споделя Едуар де Ланглейд, създател на макро хедж фонда EDL Capital AG. " Мисля, че златото ще се повиши доста. "   Citi чака златото да доближи 2300 $ за тройунция след 6 до 12 месеца, излиза наяве от разбор на групата този месец, който се базира на неотдавнашните банкови разтърсвания в Съединени американски щати дружно с увеличението на покупките на скъпия метал от централните банки на разрастващите се пазари и Китай.   Повишените геополитически опасности, изключително утежняването на връзките сред Съединени американски щати и Китай, дружно с настойчиво високата инфлация подкрепят златото, споделя Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte.   " Предвид сегашния стопански подтекст чакам златото да се оправи добре в една стагфлационна среда ", сподели той. Въпреки че сега " сме изправени пред спорни макро данни ", споделя Уонг.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР