Класическият индийски епос, създаван от 3 век преди до 3

...
Класическият индийски епос, създаван от 3 век преди до 3
Коментари Харесай

​Махабхарата на български

Класическият индийски епос, създаван от 3 век преди до 3 век след Христа, " Махабхарата " - безусловно на санскрит " Великата Индия ", който слага универсални етични въпроси - излезе на български език в издание на Фондация " Изток-Запад ". Това е най-дългата книга, писана от човек на Земята. Съдържа над 100 хиляди двустишия в 18 книги. По-голяма по размер 15 пъти от Библията, 10 пъти от Илиада и Одисея взети дружно, с чийто герои до момента никой тъкмо не е преброил.

На български се появява в превод от френската акомодация на огромния публицист, сценарист, режисьор Жан-Клод Кариер, транскодирал висшите трептения на индийската нематериалност за светоусещането на европееца. Книгата за следващ път потвърждава, че нашата индология е една от най-силните школи в света и нейни ученици преподават в влиятелни университети.

доцент доктор Галина Соколова, индолог и преводач на текста: " Махабхарата е известно произведение освен в Индия, само че и в цяла Югоизточна Азия, и то се е предавало не безусловно посредством санскритския текст, а посредством музика, посредством танци, посредством облици... Ние сме една частица в една нова верига, която потегля от санскритската " Махабхарата " и стига до модерна България. "
Илюстрациите на Пенко Гелев в това издание са колкото модерни, толкоз и правилни на духа на антична Индия.

проф. доктор Мирела Лингорска, основател на плана: " Българските интелектуалци сега, в който заловен тази книга в ръцете си, ще бъдат оплодени с една индийска искра, и ще могат да осъществят сюжети, които са феноменални. "
Една човешка мъдрост с хилядолетно минало и необозримо бъдеще доближава през днешния ден до българския четец. " Махабхарата е самата Индия ", споделят познавачи и я назовават " Обширен етюд за образование на владетели ", тъй като е създавана в комплицирани и смутни времена, съгласно тях сходни на днешния ден на човечеството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР