Класически цветове - бяло и червено, класически герои - Пижо

...
Класически цветове - бяло и червено, класически герои - Пижо
Коментари Харесай

Бял или червен трябва да е Пижо?

Класически цветове - бяло и алено , типичен герои - Пижо и Пенда. Дотук добре, само че идва един въпрос - коя дрънкулка е бяла и коя е алена?

Според Марин Кунев алената дрънкулка би трябвало да е Пенда, а бялата - Пижо. По началото аленият цвят е знак на женското начало, не че бялото е кой знае какъв брой мъжко, размишлява той.
 пижо и пенда dariknews.bg
Пижо би трябвало да е бял , тъй като аленият цвят като че ли отива повече на жена, смята  Христина Коларова , само че позволява и противоположното, защото булките носят бяло.
 пижо и пенда dariknews.bg

Няма значение кое какъв цвят е , Пижо и Пенда си съществуват без ние това да сме го решавали, счита Александър Бакалов. 

 пижо и пенда dariknews.bg
Пижо по-скоро би трябвало да е червен, тъй като това е цветът на сърцето и кръвта и мъжката страна е по-силна. Женската страна в българския бит е обвързван с булката, споделя Мариела Василева, която продава мартеници .
 пижо и пенда dariknews.bg
Ролята на знаците разкрива  етнологът доктор Ивелина Ефтимова

Пижо би трябвало да е бял, а Пенда - алена. Обяснението идва от цветовата символика. Червеният цвят като цвят на кръвта е присъщ за женското начало.  Той е с предпазваща функционалност и е наложително да взе участие в един талисман - какъвто е мартеницата.

Бялото е цвят на чистотата, на съвършенството, той е възвишен цвят и мъжки, изяснява специалистът. 
 Ивелина Ефтимова dariknews.bg
Д-р Ивелина Ефтимова показва, че приемането на бялото като знак на чистотата и на булката, надлежно като Пенда , е по-съвременно усещане. 

Забравяме, че в обичайния вид на булката тя е забулена в чисто алено покривало, най-често мъжкият пояс, разяснява тя.

Етнологът изясни и че Пижо и Пенда са имената Петър и Пена, само че в шопски вид. Традиционната за Западна България мъжка носия е белодрешна и по тази причина е естествено Пижо да бъде точно в бял цвят.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР