Класацията оценява 140 града на 5 континента Още по темата

...
Класацията оценява 140 града на 5 континента Още по темата
Коментари Харесай

Виена изпревари Мелбърн и е най-добрият град за живот в света

Класацията прави оценка 140 града на 5 континента

Още по тематиката
" Дневник ": Най-приятните градове в света са дребни и зелени

Това е логиката, заради която в тазгодишната ранглиста за най-приятни за живот градове на Economist Intelligence Unit има провинциални австралийски имена като Пърт и Аделаида.
от Дневник,18 авг 2016
Лондон и Ню Йорк са най-хубавите градове за бизнес и просвета в света

Според класацията Global Cities Index, най-перспективният град е Сан Франциско
9 юни 2016 Топ 10
1. Виена
2. Мелбърн
3. Осака
4. Калгари
5. Сидни
6. Токио
7. Ванкувър
8. Торонто
9. Копенхаген
10 АделаидаВиена измести Мелбърн като най-хубав град за живот в света в тазгодишната ранглиста на Economist Intelligence Unit. Досега неведнъж австрийската столица беше най-приятният град за живеене в Европа.
Класацията прави оценка 140 града на 5 континента, като аналитичното звено на сп. Economist изготвя листата от към двадесет години. Градовете се подреждат по 30 критерия, разграничени в 5 категории - непоклатимост, опазване на здравето, просвета, околна среда, обучение и инфраструктура. Виена постоянно оглавява по-широкообхватен показател, изготвян от консултантска компания Mercer, за качеството на живот в градовете, написа dnevnik.bg.

Коя страна е с най-вече представители в топ 10

Класацията демонстрира, че Австралия и Канада имат най-вече представители в челната десетка – по три, следвани от Япония – с два града. Австралийските градове в челото са Сидни - на пето място, и Аделаида – десети. Трите града в Канада, които са най-хубави за живеене са Калгари - четвърти, Ванкувър – шести, и Торонто – седми. Страната на изгряващото слънце е показана от Осака - трети, и Токио – шести. Единственият различен европейски град в първите 10 е датската столица Копенхаген.

Разликата сред трите най-хубави града е дребна - Виена и Мелбърн са единствено на 0.7 пункта един от различен. За Осака се отбелязва възстановяване на публичния превоз, както и непрекъснатото намаляване на нивото на престъпност, което е довело до по-високо класиране при критериите инфраструктура и непоклатимост, тъй че японският град е на 0.7 пункта след Мелбърн.

Европейски дебют на върха

За първи път европейски град оглавява класацията, а последните седем години водач непроменяемо беше Мелбърн оглавяваше листата в последните седем години. За Европа има и други положителни вести, откакто в последните години за някои от тях имаше спад в класацията поради серия от терористични офанзиви, мигрантската рецесия и други фактори.

Манчестър да вземем за пример - където десетки починаха и бяха ранени при атентат през май предходната година, се изкачва с 16 места до 35-о. Градът е с 13 места пред Лондон.
Значимо е подобрението и за Копенхаген – градът се придвижил с 12 места, и за Париж (19-и, 13 места нагоре, макар серията терористични офанзиви от миналите няколко години).

Пет немски града са в първите 30 - Франкфурт, Хамбург, Берлин, Мюнхен и Дюселдорф, всички са измежду първите 15 европейски. Същевременно Хамбург дружно с Хелзинки и някои други европейски градове губят места в класацията, без да трансформират рейтинга си, направен от EIU. " Промените в изискванията на живот другаде могат да имат съществено въздействие върху самостоятелната оценка на градовете ", изясняват създателите на изследването.

На дъното

Най-неприятни за живот са градовете Дамаск (Сирия), Дака (Бангладеш), Лагос (Нигерия), Карачи (Пакистан) и Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея).
Повечето от класираните в дъното са или столици, или най-големите градове в съответните страни, постоянно пренаселени и белязани от редица инфраструктурни и урбанистични проблеми.

В класацията на EIU по-напред намират място приблизително огромни градове в богати страни, които постоянно са със относително ниска плътност на популацията. По-големите градове, които са по-пренаселени, постоянно имат по-високо ниво на престъпност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР