Klarna вече е най-скъпо оценената частна финтех компания в Европа

...
Klarna вече е най-скъпо оценената частна финтех компания в Европа
Коментари Харесай

Европа има нов най-скъп финтех еднорог

Klarna към този момент е най-скъпо оценената частна финтех компания в Европа и четвърта в света, предава CNBC. Шведската компания за онлайн заплащания набра $650 млн., като получи оценка от $10,6 милиарда Рундът бе воден от Silver Lake Partners, дружно с GIC - суверенния фонд на Сингапур, както и BlackRock и HMI Capital.

Klarna, с цялостен банков лиценз, е най-позната с модела си " купи в този момент, заплати по-късно ", който предлага на потребителите безлихвено финансиране за покупки на дребно. Klarna заплаща на търговеца, когато потребителят закупи нещо посредством платформата, а по-късно купувачът заплаща на равни месечни вноски.

Финтехът печели от такса, която получава от търговеца, както и от лихви и такси, в случай че потребителите забавят заплащанията.

Компанията се конкурира с американската Affirm, водена от съоснователя на PayPal Макс Левчин, и австралийската Afterpay. Миналия месец последната реализира договорка за придобиване на испанската Pagantis, което ще ѝ разреши да стъпи на Стария континент.

В момента Klarna има над 12 млн. дейни консуматори по света. Шведската компания регистрира забележителен напредък и в Съединени американски щати, като през първото полугодие е добавила 35 хиляди търговци. Общият им брой към този момент е над 200 хиляди, в това число имена като Sephora, Groupon и Ralph Lauren.

Скорошно проучване на McKinsey & Company сочи, че над 75% от потребителите са пробвали нови марки, места или способи за извършване на покупки през пандемията. 82% от тези, тествали нови способи за цифрово извършване на покупки, ще продължат да ги употребяват и след края на пандемията.

За Klarna това донесе напредък на размера и приходите от 44% през първото полугодие на 2020 година и 36% на годишна база до над $22 милиарда и $466 млн. надлежно. Засега растежът не значи облага. Klarna регистрира 7-кратно покачване на загубата през полугодието от $59,8 млн.
 Финтехът за трансгранични заплащания TransferWise получи оценка от $5 милиарда
Финтехът за трансгранични заплащания TransferWise получи оценка от $5 милиарда

Така компанията още веднъж се подрежда измежду най-скъпите европейски стартъпи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР