Кларинетът е създаден от видния майстор на музикални инструменти Йохан

...
Кларинетът е създаден от видния майстор на музикални инструменти Йохан
Коментари Харесай

Кларинетът е представен пред света през 1690 г.

Кларинетът е основан от видния занаятчия на музикални принадлежности Йохан Кристоф Денер в Нюрнберг въз основа на старинния френски инструмент шалюмо (chalumeau). Дървеният духов музикален инструмент е бил показан пред света на днешния ден през 1690 година

Изобретеният от Денер кларинет изначало бил доста просто организиран, със 7 пръстови отвора и 2 клапи. След това кларинетът изминава дълъг път на развиване, с цел да доближи до днешния си модернизиран тип.

Има към 12 разновидности на кларинета, които се разграничават по величина и тон - елементарен кларинет, дребен кларинет, любовен кларинет, алтов кларинет, баскларинет и други.

Кларинетът се създава от абаносово или кокосово дърво. Той се състои от пет елементи и е екипиран минимум с 20 клапи. Представлява цилиндрична тръба с клапи, седем отвора и наустник (мундщук) с единична, тръстикова пластинка (платък).

Кларинетът има чиста и изразителна мелодичност и се употребява в симфонични и духови оркестри, само че на него може да се свири както българска национална музика, по този начин и джаз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР