Клането в Неволяни е извършено от гръцки андарти на 28

...
Клането в Неволяни е извършено от гръцки андарти на 28
Коментари Харесай

Неволянското клане

Клането в Неволяни е осъществено от гръцки андарти на 28 октомври 1905 година.
Горно Неволяни е разграничено конфесионално сред патриаршисти и екзархисти, като болшинство са гъркоманите. Вечерта на 28 септември 1905 година в Неволяни се организира сватбата на българина Георги Янев. Гръцки андартски чети стартират обстрел на къщата, в която са събрани сватбарите, а от тях единствено Васил Типульов е въоръжен. Той отвръща на стрелбата, само че е ранен, а андартите възпламеняват къщата и прилежащите ѝ плевни. Бягащите сватбари са причаквани и убивани, измежду тях са убитите братя Лазо, Наум и Георги Яневи, Коце Търпин, Наум Тасев Наумчев, Коце Славев, Ване Тилев и синът му Ставре, Васи Типульов, Дельо Тилев и щерка му на 18 години.
 Родена е Мери Сидни, британска поетеса Родена е Мери Сидни, британска поетеса
Мери Хърбърт, графиня Пембрук, родена Мери Сидни е една от първите англичанки, която придобива известност за литературното си творчество...
Същата вечер пощальон известява за случилото се работещия като драгоманин в българското консулство Наум Христов в Битоля. Наум Христов съумява да събере в Неволяни френския, италианския, британския консул,както и българския Живко Добрев. В селото идва и италианският жандармерийски офицер Кастолди. Чуждите наблюдаващи намират маузерови гилзи, което ги кара да считат, че в нападението са взели участие и турски аскери. Консулите организират анкета измежду локалните, след което се връщат в Битоля, само че нищо не последва.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР