Кланът Ким управлява Северна Корея от създаването на страната през

...
Кланът Ким управлява Северна Корея от създаването на страната през
Коментари Харесай

Ким Чен Ун готви 11-годишната си дъщеря за наследник

Кланът Ким ръководи Северна Корея от основаването на страната през 1948 година. Наблюдатели считат, че огромната щерка на Ким Чен Ун е готвена да наследи татко си отпред на комунистическата страна, написа " Дойче Веле ".
Прочетете още
С боен церемониал на площад " Ким Ир Сен " в Пхенян Северна Корея означи през днешния ден 75-ата годишнина от основаването на комунистическата страна. Севернокорейският водач Ким Чен Ун одобри парада на военни формирования и произнесе тирада. На церемонията присъстваше също и 11-годишната му щерка Ким Чу Е. За първи път тя се появи в общественото пространство през ноември 2022 година. Смята се, че е второто от общо три деца на севернокорейския водач.

Въпреки че персоналният живот на Ким Чен Ун се пази значително в загадка, южнокорейското разузнаване счита, че първородното дете на диктатора е момче. Макар това да е предимство за династията, по всичко проличава, че Ким Чу Е е любимката на татко си. Някои допускат даже, че тя е готвена за предстоящ водач на комунистическата страна.

Три генерации владетели

Предходните водачи на Северна Корея - Ким Ир Сен и Ким Чен Ир - също представяха наследниците си пред света, с цел да се уверят, че властта ще премине в техните ръце.

Ким Ир Сен застава отпред на страната през 1945 година с поддръжката на Съюз на съветските социалистически републики, откакто колониална Япония е победена във Втората международна война и се изтегля от Корейския полуостров. През 1948 е учредена севернокорейската страна.

Ким построява своята легитимност като държател на младата страна въз основа на партизански дейности против японците, макар че е необятно признато, че държавната агитация мощно преувеличава съпротивата. През 1950 година той подрежда на войските си да нахлуят в подкрепяната от Съединени американски щати Южна Корея. В последна сметка Китай се намесва, с цел да избави Севера от проваляне в ръцете на коалиция от страни членки на Организация на обединените нации, водена от Съединени американски щати. Сраженията завършват три години по-късно с патова обстановка, която от този момент оставя полуострова разграничен.

И въпреки в началото Северът да е по-развит и по-богат от Юга, значително тъй като има огромни находища на минерали, изобилни енергийни доставки и търговски сътрудници в лицето на Китай и Русия, при неприятното икономическо ръководство на Ким Югът бързо засенчва Севера и се трансформира в една от икономическите сили на Азия.

Ким Ир Сен умира от сърдечен удар на 82-годишна възраст на 7 юли 1994 година и водачеството минава в ръцете на най-големия му наследник Ким Чен Ир.

Милиони умират от апетит

Според формалните държавни документи Ким Чен Ир се е родил през 1942 година под двойна дъга в бунгало, употребявано от партизаните в полите на свещения връх Пектусан. Някои по-прозаични теории настояват, че е роден през 1941 в център за задържане в Съветския съюз.

След като поема властта на Ким Чен Ир му се постанова да се оправи с няколко рецесии, завещани му от татко му - най-много ширещия се в цялата страна апетит, провокиран от неприятното менажиране на земеделието. В композиция с поредност от естествени бедствия, гладът лишава животите на 3,5 милиона души.

Режимът стяга контрола над образованието и медиите, с цел да не последват протести. В идните години Ким Чен Ир прави и първия нуклеарен тест в Северна Корея. През октомври 2006 година той афишира, че страната разполага с нуклеарни оръжия.

Много клюки се популяризират за здравето на Ким Ир Сен. Предполага се, че е страдал от диабет, подагра и други болести, свързани с апетита му за скъпи храни и алкохол. Севернокорейският водач умира от сърдечен удар на 17 декември 2011.

Ким Чен Ун и бъдещето на династията

Неочаквано за правоприемник е разгласен Ким Чен Ун - третият наследник на Ким Чен Ир. Първородният му наследник Ким Чен Нам разгневил татко си, когато бил заловен да се пробва да влезе в Япония с подправен доминикански паспорт. Престолонаследникът желал да посети Дисниленд. Вторият наследник Ким Чен Чул нямал интерес да стане водач. За него се твърди, че води по-космополитен живот и даже е забелязван на концерт на Ерик Клептън в Лондон.

Но актуалният водач Ким Чен Ун наподобява желае да върви по стъпките на татко си и дядо си. Подобно на тях, той също предизвиква култа към личността си, потиска противниците и съперниците си и уголемява арсенала на страната, който към този момент включва нуклеарни оръжия.

Сега, когато се счита, че е на 42 години, Ким Чен Ун трябваше да се изправи и пред провокации от чужбина, като интернационалните наказания и все по-тесния съюз сред Южна Корея и Съединени американски щати. Пак Йонг-джа, научна сътрудничка в основания в Сеул Корейски институт за национално обединяване, разяснява пред Дъждовни води, че това е повода водачът да взема щерка си дружно с него при обществени изяви.

" Той я слага в светлината на прожекторите, с цел да окуражи елементарните хора и да понижи паниката им за бъдещето на режима ", споделя тя. Изследователката също по този начин счита, че не е изключено 11-годишното момиче да е бъдещият водач на комунистическата страна.

Според Тошимитсу Шигемура, специалист от Токийския университет Уаседа, няма по какъв начин дъщерята на Ким Чен Ун да наследи властта. " Няма по какъв начин да е наследничка, тя няма публична властова позиция ”, изяснява Шигемура. " Това не е съвременна и прогресивна страна и общество. Все още има съпротива на концепцията за водач жена ”, споделя той.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР