Китова акула беше проследена да мигрира на рекордно разстояние през

...
Китова акула беше проследена да мигрира на рекордно разстояние през
Коментари Харесай

Китова акула измина рекордно разстояние през Тихия океан – 19 312 км

Китова акула беше проследена да мигрира на рекордно разстояние през Тихия океан – 19 312 км, заяви в. “Индипендънт”.

Акулата, наречена от учените Ан, е тръгнала от водите край Панама и е стигнала покрай Филипините. Сигнала й са наблюдавали учени от института за тропически проучвания “Смитсониън”. От Панама тя е минала край остров Клипертон и костариканския остров Кокос, след което се е насочила към галапагоския о-в Дарвин. След 266 дни сигналът е липсващ, когато Ан се е спуснала в дълбоки води, само че след 235 дни още веднъж се е появил южно от Хавай. След това акулата се е насочила към Марианската котловина.

Това са първите документирани доказателства за миграционния път на най-голямата риба в наши дни през Тихия океан.

“Разполагаме с малко информация за какво мигрират акулите – сподели морският биолог Ектор Гусман. – Дали търсят храна, благоприятни условия за разплод или ги води някакъв различен подтик?”
Генетични проучвания са посочили, че китовите акули по света са тясно свързани. Затова е допустимо те да пътуват на дълги дистанции, с цел да се чифтосват. Женска китова акула може да изминава към 64 км на ден и да се гмурка на повече от 1900 м.

Ан и още 45 акули са проследени с сензори SPOT, които работят единствено покрай повърхността.
Повече от половината китови акули в света са изчезнали за 75 години. Те са мечтан улов поради перките, месото, зъбите, хрущяла и мазнините им. Младите екземпляри постоянно попадат инцидентно в мрежите за риба звук.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР