[Kite Bar] Част от темата Музикалният бизнес в България Приливът

...
[Kite Bar] Част от темата Музикалният бизнес в България Приливът
Коментари Харесай

Хайде на морето

[Kite Bar] Част от тематиката Музикалният бизнес в България
Приливът на българския рап

Софийските рап звезди Жлъч, Григовор и Гена са измежду най-известните представители на самостоятелната музика у нас

Един безценен клип не може да се изплати от гледания в YouТube

Петър Денев и Пламен Кътев, съоснователи на Facing the Sun, пред " Капитал "

Кой поръчва музиката

Интернет промени българския музикален бизнес, само че постъпленията от цифрово наличие към момента са дребни
Първата петък вечер през август. Тесният, едвам двулентов път, който води към плажовете на къмпинг " Градина ", е по-претъпкан в сравнение с денем. Трудно се подвигат 30 км в час. Луксозни джипове търсят място за паркиране, пешеходци се движат на талази, а десетки таксита се пробват да извърнат, без да закачат спрелите на всички места коли.

В същото време през отворените прозорци на профучаваща лека кола се чува куплетът на " Три в едно " от Ъпсурт - хипотеза за плажния ваучър, който ще се развива през нощта. Мощни прожектори обрисуват мястото на събитието, а от относително огромна сцена, в която се разрушават леки талази, се чуват миксирани хип-хоп части.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Пясъчната линия сред Черноморец и Созопол е 8-километрова права, на която се обитават 10-тина бара, измежду които и едни от известните за жива музика в страната. В конкуренция с нощните клубове в Слънчев бряг, къмпинг Градина стартира да набира известност през последните години като желана " хипарска " дестинация, считат гости, само че настояват, че към този момент е също толкоз известна, колкото и " Какао бийч ".

През летните месеци плажовете притеглят и най-големия поток освен от слушатели на музика, само че и на известни реализатори. В тази петъчна вечер единствено на към 100 метра едни от други участия имат Ъпсурт с още няколко познати лица от хип-хоп сцената, както и Стефан Вълдобрев с Обичайните обвинени. Малко по на север Азис изнася концерт в Летния спектакъл в Бургас, а Криско гостува в Слънчев бряг. Други курорти като Созопол, Китен и Поморие също канят живи реализатори, а във Варна обичайно има гостуващи целогодишно.

Оказва се, че август е най-натовареният месец за родните реализатори. Криско има над 20 участия и даже се постанова да отхвърля предложения. БТР, Остава и Любо Киров да вземем за пример избират Бургас за юбилейни концерти. Ъпсурт пък са на годишно лятно турне - Hip Hop History Repeating, като всички концерти са на морето.

В петък на Градина

Първият концерт от турнето е в четвъртък във Варна. Това изяснява и за какво уредниците не подвигат телефона до късния следобяд. Тази вечер са на " Градина ", на следващия ден – в Крайморие. Николай Ангелов, един от уредниците на турнето, изяснява че Градина " доста мощно " конкурира по посещаемост морската столица. Ще завършат с огромен концерт в Bedroom в Слънчев бряг, където към момента остава най-голямата аудитория.

В петък в Kite bar са пристигнали към 1600 души, малко повече от предстоящите. Фейсбук събитието е привлякло вниманието на към 1400 индивида, които са показали, че са заинтригувани, и на 420, които още в обществената мрежа означават, че ще отидат.

Заведението работи и денем, само че вратите за концерта отварят в 22.30. Горе-долу тогава се оформя и опашка от чакащи, която от ден на ден пораства и не завършва до към 2 часа сутринта. Влизащи обаче има цяла нощ даже откакто множеството реализатори завършват присъединяване си и остават диджеите. Посетителите са най-много младежи, на към 20-30 години, само че се виждат както тийнеджъри с техните родители, по този начин и по-възрастни фенове на музиката, решили да разнообразят лятната си отмора.

Явор и неговата компания от 5-6 девойки и момчета, всички на към 30 години, изясняват, че харесват българската хип-хоп музика, тъй като израстват с нея. Поводът да са на " Градина " е комбиниране сред море и концерта, за разлика от Костадин и трима негови другари, които особено пътуват от Хасково за вечерта. Има и такива, които инцидентно попадат на плажа. Макар Галена да признава, че постоянно върви на концерти на български реализатори в Лондон, където живее, на " Градина " е просто на море и е излезнала за по бира с другар.

До нея обаче се вижда група от 10-тина мъже с идентични тениски – в морско синьо. Оказва се, че са на обичайно мъжко мустак-море, а на гърбовете им са отпечатани по 2-3 реда стихове от известни поп-фолк песни. Не са почитатели на жанра, само че пък поддържат българската музика. Отбелязват, че не са доста хубавите клубове и с цел да се забавляват, са принудени да избират сред Ъпсурт и Стефан Вълдобрев, който обаче стартира осъществяването си много по-рано вечерта.

Повечето гости са там, тъй като харесват хип-хоп музиката и виждат развиване през последните няколко години. Рапът също бележи прогрес, безапелационен е Петър, който не стопира да танцува от самото начало. В Kite bar се появяват и нови имена като Sauce Kids Gang, които ще имат концерт един ден след Ъпсурт. Голяма част от публиката при осъществяването на Ъпсурт в действителност чака повече празненството в събота, а българските хип-хоп митове съставляват нещо като загрявка за празненство уикенд.

Успех за клуба

От сряда до събота вечер Kite bar обичайно се посещава от 500-600 души, само че Hip Hop History Repeating е измежду най-предпочитаните им събития за целия сезон. Провежда се от 2012 година насам, а клубът на Градина, както и доста други, насочат предложения за реализатори като Ъпсурт, " тъй като са измежду най-хубавите ", споделя Николай Ангелов. От своя страна уредниците на турнето имат условие за клубовете да са по-големи и сами да популяризират посетител изпълнителя.

Това кара Михаела и Лиляна да считат, че " Градина " е изгубила своя хипстърски сексапил, даже назовават мястото " комерсиално ", само че все пак са избрали да дойдат, тъй като харесват изпълнителите.

Приходите от входа се разпределят по отношение на ангажимента – от време на време всичко отива за уредниците на турнето, а в други случаи се дели, когато обаче има очакван обособен хонорар за изпълнителите. Някои заведения поемат разноските за цялата вечер на посетител звездите.

Във всеки случай обаче заведението се радва на огромна известност. Опашките пред двата бара са дълги, на масите има по няколко бутилки водка и уиски, а на трите сепарета, които съгласно слуховете костват 800 лева единствено с цел да се запазят, има трилитрови бутилки Grey Goose.

Към 3 часа сутринта празненството наподобява, като че ли едвам в този момент стартира. Вълни от хора не престават да се стичат към плажа, а спрените коли от ден на ден се усилват. Ивицата се вижда отдалече – светлините от пясъка са прекалено много на фона на тъмното море и звездното небе.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР