Китайците и руснаците подкрепиха през 2017 г. съживяването на туризма

...
Китайците и руснаците подкрепиха през 2017 г. съживяването на туризма
Коментари Харесай

Туризмът в Близкия изток се крепи на руснаците и китайците

Китайците и руснаците поддържаха през 2017 година съживяването на туризма в Близкия изток след една мрачна за бранша 2016 година В същото време посетителите от Европа не престават да се въздържат от пътувания и да се притесняват от неналичието на сигурност и политическата неустойчивост в региона.

Според равносметката на Световната организация по туризма (СТО), Близкият изток е привлякъл 58млн. задгранични гости през 2017 година, което е с 4.8 % повече, в сравнение с през миналата. През 2016 година туризмът в региона регистрира спад от 2.4% поради джихадистките атентати в Тунис, Египет и Турция, осъществени против туристически обекти.

" С времето хората не помнят и се връщат още веднъж ", установи по време на интернационалното туристическо ревю Fitur в Мадрид и тунезиецът Джалел Гасми, който управлява туроператора Granada Travel Services.
Страните от Близкия изток към този момент си слагат амбициозни цели, като разчитат на три съществени стожера, с цел да си обезпечат клиентела: Русия, Китай и посетителите от прилежащите страни.

Макар че в тази ситуация с китайските туристи не трябва да се почива върху остарели лаври, предизвестява Маркъс Ли, основен изпълнителен шеф на Welcome China, чиято компания-майка ICIF сплотява 11 000 сдружения от бранша. Когато китайците избират дестинация, те са доста деликатни за сигурността. " Това е първото нещо, за което те питат ", а същото важи и за условията за визи, добавя Ли. Китайците се тревожат и за връзките на полетите, които са незадоволителни при пътуванията из страните от Близкия изток.

Тяхното държание обаче се трансформира с повишаването на пътуванията им и на покупателната им дарба. " Преди 20 години, да вземем за пример, когато китайци посещаваха Европа, те желаеха да видят 10 страни за 10 дни, а в този момент нещата към този момент не стоят по този начин и ние се концентрираме върху една страна за 10 дни ", споделя Ли.

Арабският пазар в Египет

Случаят с Египет, чийто президент от 2014 година е военният Абдел Фатах ас Сиси, е индикативен за смяната на профила на посетителите. През 2010 година, преди революцията, която смъкна от власт някогашния държавен глава Хосни Мубарак, " европейският пазар, в това число и Русия, представляваше близо 80%. Сега той е 52% ", сподели на ревюто в Мадрид Fitur шефът на Египетския комитет по туризма Хешам ед Демейри. " Индия и Китай (осигуряваха) 5% през 2010-а, а в този момент над 12% от туристите. И пазарът (на арабските страни) набъбна от 15% на 30% ", споделя той.

А когато става дума за Турция на Реджеп Тайип Ердоган, то тази страна чака да остави дефинитивно зад тила си последствията от атентатите и политическите безредици, подбудени от несполучливия опит за прелом от юли 2016 година и чистките, които го последваха.

Фотогалерия: Триумфът на лалетата в Истанбул >

Броят на посетителите, който понижа с една трета през 2016-а, скочи с 33% предходната година. А за 2018 година страната чака да притегли 40 милиона гости.

Анкара разчита на туристите от Русия, откакто през 2017 година руснаците бяха най-многобройна група в Турция, само че и на посетителите от Грузия, България, Иран и Украйна. " Само че профилът на тези последните е на туристи, които не оставят доста пари, най-малко не толкоз, колкото един европеец или американец, ", споделя пред Агенция Франс Прес Ахмет Окай, който управлява туроператора Gusto Turismo, също присъстващ на Fitur.

Бариш Юзар, заместник-директор по продажбите на хотелиерската верига Titanic Hotels, разяснява, че неговият главен пазар - американската и европейската клиентела, е намаляла от 25% на 30% през 2017 година. Посетителите от Близкия изток са се нараснали с толкоз, което е разрешило бизнесът да остане постоянен.

Туроператорите от Тунис също са единомислещи, че руснаците и китайците, а в по-малка степен и французите, още веднъж всеобщо се завръщат в страната, която регистрира нарастване на посетителите с 23% за предходната година. Не и испанците: " Целта за 2018-а е да си върнем целия типичен пазар или с други думи Франция, Италия, Испания и Англия ", споделя Джалел Гасми, началник на Granada Travel Services. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР