Китайците харесват Испания. И то не само като туристическа дестинация.

...
Китайците харесват Испания. И то не само като туристическа дестинация.
Коментари Харесай

Защо китайците усилено учат испански

Китайците харесват Испания. И то освен като туристическа дестинация. Напоследък от ден на ден китайски вложители се ориентират към иберийския полуостров. И китайската мафия не изостава от тази наклонност. Прочетете за какво:
От 2017 година напорът към курсовете на испанския езиков институт " Сервантес " в Китай е голям. " Впечатлени сме от растящия ни триумф в Китай. Испанският се трансформира там във втория най-популярен непознат език след британския ", споделя директорката на института Инмакулада Гонсалес. Причината за това развиване, съгласно нея, е следната: китайците гледат на Испания като на врата към Латинска Америка. Студентът Байчен Ксяо и неговата другарка Юни Шао са пристигнали особено в Мадрид, да за усъвършенстват езика. " Искам да приказвам като испанец ", споделя 24-годишната Юни Шао, която следва рекламен мениджмънт и електронна търговия в Пекин. Тя има намерение да работи за китайския пазар от Испания.
Младата двойка се любува на испанския метод на живот, на слънцето и на гостоприемството на локалните хора. Младите китайци обаче са наясно и с това, че икономическото значение на страната нараства. Факт, който си личи и от броя на китайските туристи и вложители. Испанците пък се радват на евтините китайски магазини, където човек може да откри всичко.
Идеално и за бизнес, и за туризъм
Още през 2015 година китайските артикули съставляват 10 % от общия испански импорт. Оттогава насам размерът на китайските артикули в страната е повишен с 36 %. Нараснал е и апетитът на китайските вложители към испанските компании. Досега китайските вложители купуваха недвижими парцели, хотели, комплекси за голф. Междувременно обаче те започнаха да изкупуват и дялове в испански компании във всички вероятни сфери. Китайското присъединяване в испански компании в това време се прави оценка на 4,65 милиарда евро. През 2015 година китайският милиардер Ван Цзянпин закупи 20 % от акциите на футболния тим Атлетико Мадрид. Затова и Байчен Ксяо бързо е получил стажантска позиция в клуба. " Аз съм връзката сред тима и Китай, където Атлетико Мадрид към този момент има доста почитатели ", споделя той.
Зиме и лято тълпи от китайски туристи нападат Барселона, Мадрид, Валенсия и Севиля. Футболът, фламенкото, коридата и шопингът се харесват изключително доста на китайците. Това е голям капацитет за испанското държавно управление, защото китайците стават все по-богати. По данни на Световната туристическа асоциация, единствено през предходната година те са похарчили осем милиарда евро повече за туризъм. Само в Испания през 2017 година са пристигнали 600 000 китайски туристи. Испанското министерство на туризма желае до 2020 година да усили броя на китайските туристи до един милион, защото приходите от китайците не са за занемаряване. През 2017 година туристите от Китай са похарчили съвсем 800 милиона евро в испанските магазини, заведения за хранене и музеи.
Китайската мафия също харесва Испания
С туристите обаче в Испания дойде и китайската мафия. Някои китайци перат пари посредством импорт и експорт. Доскоро това не беше по никакъв начин мъчно. Сега обаче най-голямата испанска банка Caixabank би трябвало да потвърждава пред съда, че не е пособия на китайците в прането на пари. Става дума за към 100 милиона евро, които са влезнали в страната през някогашната спестовна каса за интервала от 2011 до 2015 година. Всички обвинени фирмени филиали се намират в мадридската икономическа зона Кобо Калеха, която е твърдо в китайски ръце. И китайската банка Industrial y Comercial de China стана обект на следствие. Тя е обвинена в противозаконни транзакции и пране на пари.
В последно време бяха осъществени безчет арести, издадени бяха и някои присъди, само че бизнесът на китайците, които имат все по-голямо въздействие в Испания - даже и в локалната политика, продължава да процъфтява.
Междувременно китайците честват в Испания и доста от своите празници. В това число и китайската Нова година. А фактът, че човек не ги вижда нито на Майорка, нито в Марбея, а единствено в огромните градове, се дължи на това, че даже богатите китайци в Испания избират да живеят непретенциозно. Седалищата на множеството китайски компании се намират в Усера, едно относително оскъдно предградие на Мадрид. И китайските богаташи не се перчат със своите скъпи яхти и млади гаджета.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР