Китайското външно министерство заяви, че двама канадски граждани, които бяха

...
Китайското външно министерство заяви, че двама канадски граждани, които бяха
Коментари Харесай

Китай: Задържаните преди две години канадци са били обвинени и съдени

Китайското външно министерство съобщи, че двама канадски жители, които бяха арестувани преди две години, са били упрекнати и са били съдени, само че не даде детайлности, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Бившият посланик Майкъл Ковриг и предприемачът Майкъл Спавър са арестувани от 10 декември 2018 година, броени дни откакто Канада задържа финансовия шеф на Хуавей Мън Ванчжоу, която е и щерка на създателя на китайския информационен колос. Тя бе задържана по искане на Съединени американски щати, които желаят да я съдят за нарушение на наказания против Иран. В момента тя е във Ванкувър и апелира настояването на Вашингтон за екстрадиция от Канада в Съединени американски щати.

Пекин е заявявал, че те са арестувани по съмнение в шпионаж и застрашаване на националната сигурност, само че досега не е дал детайлности.

В днешния си брифинг говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин съобщи, че двамата са били "арестувани, упрекнати и съдени ". Това наподобява е първото обществено известие, че канадците са били изправени на съд.

Китай твърди, че техните правосъдни процеси не са свързани със задържането на Мън, само че постоянно ги загатва в настояванията си тя да бъде неотложно освободена, отбелязва АП.

Миналата седмица американската преса заяви, че Вашингтон може да разреши на Мън да се върне в Китай, в случай че тя се признае за отговорна по някои от отправените ѝ обвинявания.

На въпрос дали следователно двамата канадци ще бъдат пуснати да се върнат в Канада, Хуа Чунин отговори, че казусът с Мън Ванчжоу е чисто политически, а този на двамата канадци е чисто юридически, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР