Китайското външно министерство опроверга съобщения, че Пекин планира да освободи

...
Китайското външно министерство опроверга съобщения, че Пекин планира да освободи
Коментари Харесай

Китай отрече слуховете, че ще уволни главния администратор на Хонконг Кари Лам

Китайското външно министерство опроверга известия, че Пекин възнамерява да освободи основния административен шеф на Хонконг - Кари Лам.

Министерството съобщи в сряда, че твърдо поддържа водача на Хонконг и назова известията в медиите " политически слух с неразбираеми претекстове ", съобщи БНР.

Повод за това опровергаване беше снощна информация на " Файненшъл таймс ", че ръководещите в Пекин обмислят да заменят Кари Лам с краткотраен изпълнителен админ на фона на продължаващите в специфичния китайски административен район от месеци митинги и всеобщи демонстрации, призоваващи за демократични промени и за нейната оставка.

Според финансовото издание замяната на Кари Лам може да бъде реалност до март следващата година, макар че нейния петгодишен управнически мандат изтича чак през 2022-а година. Китайските управляващи обаче не желаят да наподобяват като поддаващи се на напън от страна на протестиращите, тъй че чакат обстановката да се стабилизира, преди да създадат тази смяна, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Междувременно държавното управление на Хонконг публично изтегли в сряда законопроекта за екстрадиция, който беше основата на петмесечния митинг в международния финансов център. Оттеглянето на законопроекта, който би разрешил на престъпно арестувани да бъдат изпращани от Хонконг в континентален Китай за пробация или затвор, беше едно от петте съществени претенции, които протестиращите насочиха към държавното управление на китайски административен район.

През юни това законодателството беше спряно заради основаното от него " разделяне в обществото ", а основният админ на Хонконг - Кари Лам разгласи през септември, че има намерение да отдръпна законопроекта. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР