Китайското външно министерство извика японския посланик в Пекин на спешна

...
Китайското външно министерство извика японския посланик в Пекин на спешна
Коментари Харесай

Напрежение между Япония и Китай заради изказване на Шиндзо Абе за Тайван

Китайското външно министерство извика японския дипломат в Пекин на " незабавна среща ", откакто някогашният японски министър председател Шиндзо Абе съобщи, че нито неговата страна, нито Съединени американски щати могат да стоят със скръстени ръце, в случай че Китай нападне Тайван, съобщи Ройтерс.

На срещата с дипломат Хидео Таруми високопоставената представителка на китайското външно министерство Хуа Чунин е определила думите на Абе като " неправилни " и нарушаване на съществени правила в връзките сред Китай и Япония, се споделя в известие на китайското министерство.

Изказването на Абе съставлява " намерено предизвикателство към суверенитета и безочлива поддръжка за силите, искащи независимостта на Тайван ", съобщи Хуа.

Вчера, в послание към виртуален конгрес, проведен от тайвански мозъчен концерн, Абе сподели, че въоръжена инвазия в Тайван би била сериозна заплаха за Япония.

Абе, който се отдръпна от премиерския пост предходната година, оглавява най-голямата секта в ръководещата Либерално-демократическа партия и продължава да бъде авторитетна фигура в партията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР