Китайското правителство е информирало Белия дом за визитата на лидера

...
Китайското правителство е информирало Белия дом за визитата на лидера
Коментари Харесай

Ким се срещна в Пекин с президента Си Цзинпин

Китайското държавно управление е уведомило Белия дом за визитата на водача на Северна Корея Ким Чен-ун в Пекин. Това заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, представена от Ройтерс и ТАСС.

Ким е бил на импровизирано посещаване в Пекин от 25 до 28 март.

"Китайското държавно управление се свърза с Белия дом, с цел да ни осведоми за визитата на Ким Чен-ун в Пекин. По време на този брифинг бе предадено и персонално известие от президента Си Цзинпин до президента Тръмп, което му бе обявено ", сподели Сандърс.

"САЩ остават в стеснен контакт с нашите съдружници Южна Корея и Япония. Приемаме това развиване като следващо доказателство, че нашата акция на оптимален напън основава подобаваща атмосфера за разговор със Северна Корея ", добави тя.

Месеци Пхенян и Вашингтон си разменяха закани поради нуклеарната стратегия на КНДР.

Един от водещите китайски дипломати и член на държавното управление Ян Цзечъ ще посети Сеул на следващия ден, с цел да осведоми публични лица, измежду които президента Мун Дже-ин, за визитата на водача на КНДР Ким Чен-ун в Пекин, заяви южнокорейското президентство.

Високопоставен представител на президентството съобщи, че е позитивно за наближаващите срещи на върха на КНДР с Южна Корея и Съединени американски щати, че Ким Чен-ун е загатнал опцията за безядрен Корейски полуостров на срещата си с китайския президент.

В Пекин Ким Чен-ун се е срещнал с президента Си Цзинпин, заяви през днешния ден китайската държавна организация Синхуа, представена от ДПА и Франс прес, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Посещението на Ким Чен-ун е станало по молба на Си Цзинпин. На срещата Ким е удостоверил, че е подготвен да се срещне с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

"Нашата непрекъсната позиция е да сме ангажирани с постигането на безядрен Корейски полуостров съгласно с волята на починалия президент Ким Ир-сен и починалия общоприет секретар Ким Чен-ир ", двамата прародители на Ким Чен-ун, надлежно негови дядо и татко, е споделил Ким.

Китайската държавна телевизия излъчи фрагменти от Ким и Си, които си стискат ръцете пред знамената на двете страни.

Визитата на Ким бе разкрита още в понеделник от японски медии, които оповестиха, че почитан севернокорейски представител е дошъл с трен в Пекин, само че без да заявят сигурно, че става дума за Ким Чен-ун.
Китайските медии до момента не потвърждаваха визитата, явно изчаквайки Ким да се върне в страната си, отбелязва Агенция Франс Прес.

"Нямаше никакво подозрение, че първата ми аудиенция в чужбина трябваше да е в китайската столица. Това е мой церемониален дълг. Водих плодотворни диалози с президента Си Цзинпин за развиването на връзките сред двете ни партии и двете ни страни, вътрешното състояние в двете ни страни, поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и други въпроси ", съобщи Ким на прием в негова чест в Дома на народите в Пекин, на който участваха и съпругите на водача на КНДР И Сол-джу и на китайския президент Пън Лиюан.

Това бе първото известно посещаване в чужбина на Ким Чен-ун откогато той стана водач на КНДР през 2011 година и първата му среща със Си Цзинпин. Според анализатори визитата му е било подготовка за плануваните срещи на върха с Южна Корея през април и със Съединени американски щати през май.

Северна Корея има подготвеност за разговор със Съединени американски щати и да взе участие в среща на върха на двете страни, съобщи Ким.

Премахването на нуклеарните оръжия от Корейския полуостров може да се реализира, "ако Южна Корея и Съединени американски щати отговорят на нашите старания с благосклонност и основат атмосфера на мир и непоклатимост, като в същото време подхващат ограничения за постигането на мир ", сподели водачът на КНДР.

Китай прави оценка "значителните старания ", които прави Северна Корея, съобщи Си Цзинпин.

Напрежението на Корейския полуостров "бързо се изостря ", сподели Ким, който е решил, че "трябва да осведоми персонално Си за обстановката в дух на приятелство и морална отговорност ".

По време на визитата си Ким Чен-ун е поканил Си Цзинпин да посети Северна Корея, а китайският президент е приел поканата, заяви организация Йонхап, представена от Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР