Китайското посолство във Вашингтон обяви, че правителството в Пекин е

...
Китайското посолство във Вашингтон обяви, че правителството в Пекин е
Коментари Харесай

Китай се ядоса на САЩ заради санкции и оръжейни сделки с Тайван

Китайското посолство във Вашингтон разгласи, че държавното управление в Пекин е " ядосано ", откакто Съединените щати постановиха наказания на китайска банка и утвърдиха оръжейни продажби за общо 1.42 милиарда $ за Тайван, съобщи " Ройтерс ".

Двете решения на Съединени американски щати пристигнаха в миг, когато Китай чества 20-годишнината, откогато Хонконг спря да бъде английска колония и мина под пекинска власт. Вашингтонн одобри ограничавания против банка Dandong и компания за товарни транспорти Dalian Global Unity Shipping Co Ltd.. Финансовата компания е упрекната от американските управляващи в " пране на пари " за Пхенян (според Съединени американски щати 17% от транзакциите ѝ са свързани с КНДР), а другата - че подкрепя севернокорейската нуклеарна и ракетна стратегия. Под обсега на рестриктивните мерки попадат и две физически лица - Сун Уей и Ли Хонг Ри.

Финансовият министър Стивън Мнучин сподели, че задачата е да се отреже достъпът на Северна Корея до средствата, с които може да продължи да създава нуклеарни оръжия и да нарушава интернационалните и американските наказания. Според Мнучин Пхенян е получил посредством банката достъп освен до китайската, само че и до американската и други финансови системи. Той в същото време увери, че задачата не е била да се изпрати някакво обръщение на Китай. " Не е ориентирано против Китай. Продължаваме да работим с тях. "

Говорител на китайското външно министерство разгласи, че Пекин се опълчва на всевъзможни едностранно наложени наказания отвън Организация на обединените нации и прикани мярката да се анулира, " с цел да се предотвратят вреди по двустранното съдействие по съответния въпрос (Северна Корея). " Посолството на Китай във Вашингтон в това време увери, че управляващите ще проверяват случая и ще работят съгласно личното си законодателство.

Погрешно обръщение

От името на китайското държавно управление и китайския народ " дипломатическата задача прикани " неправилното решение " на Държавния департамент да утвърди продажби за Тайван да бъде оттеглено, защото то изпраща неправилно обръщение на силите, стремящите се към " независимостта на " Тайван ". По-рано Хедър Науърт, представител на Държавния департамент, сподели, че продажбите са израз на американската поддръжка на способността на Тайван да поддържа задоволителен потенциал за самозащита. Тя обаче посочи, че не е настъпила смяна в дългогодишната политика на Съединени американски щати за " един Китай ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Институцията е уведомила Конгреса и той разполага с 30 дни, с цел да възрази. Продажбата съдържа седем детайла, в това число техническо поръчителство за радар за ранно предизвестие, антирадиационни ракети, торпеда и съставни елементи за ракети СM-2.

Пекин счита Тайван за част от своята територия и предизвести да не се вършат сходни проекти. Това ще е първата сходна договорка с самоуправляващия се остров след идването на власт на президента Доналд Тръмп, който към този момент изпадна в неловка обстановка още преди да е встъпил в служба. Предишната продажба на американско оръжие за Тайван беше огласена през декември 2015 година, откакто четири години нямаше сходни покупко-продажби. Съединени американски щати остават единствения снабдител на оръжия за Тайван, където управляващите се притесняват, че Китай би могъл да употребява мощ, с цел да сложи острова под контрола си.

Мерки против Китай

Решението на Съединените щати рискува да затрудни разговора с Китай в миг, когато Тръмп търси поддръжката са Си Цзинпин за ограничения против Северна Корея. Китайското посолство разгласи и че ходът е в прорез с " консенсуса, доближат сред двамата президенти в (курорта в) Мар а Лаго и позитивния подтик в китайско-американските връзки. "

По-рано тази седмица американски публични представители споделиха за " Ройтерс ", че Тръмп е все по-разгневен поради " бездействието " на Китай за Северна Корея и за двустранни търговски въпроси и обмисля да вземе " търговски ограничения " против Пекин. Пред кореспонденти от американски медии различен представител на Белия дом сподели, че " Китай прави надалеч по-малко от това, което би могъл за Северна Корея. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (452)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР