Китайско-австралийският продемократичен активист и писател Ян Хенджун, който беше арестуван

...
Китайско-австралийският продемократичен активист и писател Ян Хенджун, който беше арестуван
Коментари Харесай

Австралийски писател се страхува, че ще умре в китайски затвор без медицинска помощ

Китайско-австралийският продемократичен деятел и публицист Ян Хенджун, който беше задържан през 2019 година в Китай по обвинявания в шпионаж, се притеснява, че Пекин ще го остави да почине в пандиза, откакто му е сложена диагноза „ киста в бъбрека “.

„ Ако нещо се случи със здравето ми и умра тук, хората на открито няма да знаят истината. Това е разочароващо. Ако нещо се случи с мен, кой може да приказва от мое име? “, сподели Ян от ареста в известие, предадено от негов непосредствен, оповестява австралийската социална телевизия Ей Би Си (ABC), представена от испанската новинарска организация ЕФЕ.

Миналата седмица медицинският личен състав от китайското министерство на държавната сигурност осведоми Ян, че има 10-сантиметрова киста на бъбрека, без да му даде никакви благоприятни условия за лекуване.

Тази обстановка поражда опасения, че Ян ще го сполети същата орис като лауреата на Нобелова премия за мир Лю Сяобо, който умря в китайски арест през 2017 година, споделя един от сътрудниците му, учен Фън Чонги, пред „ Сидни Морнинг Хералд ", като желае от австралийските управляващи да получат достъп до медицинските му документи и да изискат уместно лекуване.

Ян Хенджун, някогашен чиновник на китайското външно министерство, беше съден за шпионаж през май 2021 година при закрити порти.

Той е изправен пред евентуална смъртна присъда, в случай че бъде приет за отговорен.

Писателят твърди, че е почтен по неуточнените обвинявания в шпионаж, повдигнати против него.

Ян, който е роден в Китай през 1965 година и става австралийски жител през 2002 година, живее със фамилията си в Ню Йорк, когато при започване на 2019 година е задържан в китайския град Гуанчжоу по време на междинно кацане на път за Австралия.


 
Ян Хенджун, дружно със брачната половинка си Юан.

Австралийският министър на защитата Ричард Марлс съобщи през днешния ден пред Ей Би Си, че държавното управление непрекъснато повдига пред Китай въпроса за тежкото състояние на арестуваните австралийци.

„ Надлежният консулски достъп до хора, които са в пандиза, е значима част от правата, които нашите жители имат във всяка една страна. Винаги се стремим да отстояваме тези права пред съответните държавни управления и сигурно пред китайското държавно управление в този случай “, сподели той.

Призивите към Канбера да се застъпи за Ян и китайско-австралийския публицист Ченг Лей, който беше задържан преди три години, идват на фона на опцията австралийският министър-председател Антъни Албанезе да се срещне с китайския президент Си Цзинпин или по време на срещата на върха на Г-20 в Индия идващия месец, или на публично посещаване в Пекин в края на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР