Китайският юан продължи да се обезценя рязко в началото на

...
Китайският юан продължи да се обезценя рязко в началото на
Коментари Харесай

Китайският юан се срина до едногодишно дъно

Китайският юан продължи да се обезценя внезапно при започване на деня, достигайки ново едногодишно дъно по отношение на щатския $ на фона на засилващите се терзания за растежа на втората по мощ стопанска система в света предвид на нарастващия търговски спор със Съединени американски щати. Това стана факт единствено часове след снощното изявление на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за телевизия CNBC, в което той се оплака от повишаването на $ по отношение на останалите съществени валути, в това число по отношение на юана, както и от продължаващото повишение на лихвите от страна на Федералния запас. Трябва да се има поради, че единствено в границите на към месец китайският юан се обезцени с цели 5,3% по отношение на американския $.

Централната банка на Китай дефинира дневен референтен курс в петък от 6,7671 юана за един $, който беше с цели 0,9% под фиксинга от предходния ден на равнище от 6,7066 и съставлява намаляване на цената на китайската валута за седми следващ ден на търговия. Новият референтен курс на Китайската централна банка е най-ниският от 14-ти юли 2017-а година и най-солидното негово намаляване на дневна база от 27-юни 2016-а година насам.

Това докара до неотложен спад на китайския юан, търгуван и в Хонконг, където той удари едногодишно дъно от 6,8363 за един $ (най-ниско негово равнище от юни 2017-а година). Последва внезапно намаляване на юана и на тържищата в Китай, като за малко съумя да падне до равнища от 6,8128 за един $.

Последва обаче париране на част от новите солидни загуби, откакто търговци означиха, че четири огромни китайски държавни банки са интервенирали на валутния пазар, евентуално по пръчка на централната банка, продавайки долари в равнищата над 6,8100 юана. Това докара до известна стабилизация на китайската валута, като към края на днешната търговия доларът към този момент се търгуваше към 6,7760 юана - под неговото утринно равнище на отваряне към 6,7950 юана. Китайската валута, търгуван в Хонконг, също съумя да повишаване, като щатския $ се намали с 0,33% в границите на деня към 6,7983 юана.

Трябва да се има поради, че внезапните ценови придвижвания на юана могат да има световно значение. Така да вземем за пример негова скромна обезценка през август 2015-а година провокира опасения за закъснение на втората по величина стопанска система в света, които доведоха до внезапно намаляване на цените на фондовите и на пазарите на първични материали. Рязката амортизация на юана през същата година провокира и отлив на капитали от Китай, което принуди управляващите в Пекин да затегнат управлява върху тях.

Отскокът на китайския юан към края на днешната търговия се отрази положително на азиатските тържища. Китайският фондов показател Changhai Composite парира първичното си следващо намаляване, нараствайки в края на деня с цели 2,05%, показателят Hang Seng се увеличи с 0,91%, корейският Kospi - с 0,3% и австралийският ASX 200 - с 0,37%. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР