Китайският телекомуникационен гигант Huawei обяви, че е получил зелена светлина

...
Китайският телекомуникационен гигант Huawei обяви, че е получил зелена светлина
Коментари Харесай

Великобритания разреши на Huawei да строи изследователски център

Китайският телекомуникационен колос Huawei разгласи, че е получил зелена светлина за построяването на проучвателен и развоен център в Англия на стойност 1 милиарда паунда (1,24 милиарда паунда), предават международните информационни организации.

„ Обединеното кралство е дом на витален и отворен пазар, както и на някои от най-хубавите гении, които светът може да предложи “, акцентира вицепрезидентът на Huawei Виктор Жан.

Според Huawei чака се към 400 души да работят в новия център, с цел да се съсредоточат върху производството на оптични устройства за потребление в оптични информационни системи.

Изявлението беше направено няколко дни откакто английското издание Times заяви, че държавното управление на Съединени американски щати е разкритикувало остро проектите на Англия да позволи на Huawei да построи проучвателен център в Състън, на към 10 км от Кеймбридж.

Заместник държавният секретар на Съединени американски щати за икономическия напредък Кийт Крач предизвести, че Англия си „ играе с огъня “, като акцентира още веднъж позицията на Вашингтон, че Huawei е „ продължение на китайското държавно управление “.

От своя страна американският държавен секретар Майк Помпео беше обявено, че е „ доста сърдит “ по отношение на проекта за разрешаване на строителството да продължи, до момента в който Уди Джонсън, американският дипломат в Обединеното кралство, се чака да повдигне въпроса за противоречивия център пред английското държавно управление.

Това става откакто The Times писа по-рано този месец, че английският министър председател Борис Джонсън обмисля увеличение на държавното финансиране на локални телекомуникационни компании като Vodafone и BT, с цел да могат те да се конкурират по-добре в 5G бранша, което е част от актуалните опити на Лондон за ограничение на присъединяване на Huawei в построяването на 5G инфраструктурата на Обединеното кралство.

В края на февруари обаче държавното управление разгласи, че ще даде на китайския софтуерен колос лимитирана роля в построяването на 5G мрежата на Обединеното кралство, макар предходни предизвестия от страна на Вашингтон, че този ход може евентуално да компрометира сигурността на Англия и да попречи на шерването на разследваща информация сред Вашингтон и Лондон.

Лондон акцентира по това време, че Huawei ще бъде изключен от „ главните “ елементи на 5G мрежата, като зоните, свързани с сигурността.

Решението пристигна на фона на американския напън против китайската компания, който стартира през 2019 година, когато Вашингтон включи Huawei в черния лист, обвинявайки компанията в съдействие с китайските специфични служби, изказвания, които както Пекин, по този начин и Huawei изрично отхвърлят.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР