Китайският технологичен гигант Huawei работи над разширение на собствената си

...
Китайският технологичен гигант Huawei работи над разширение на собствената си
Коментари Харесай

Huawei ще използва собствената си операционна система в повече продукти

Китайският софтуерен колос Huawei работи над уголемение на личната си операционна система - Harmony OS. В резултат на възбраната за взаимна работа на американски бизнеси с колоса, китайската софтуерна компания не може да продължава да употребява Android – операционната система на Гугъл, с която продуктите ѝ работят сега. Плановете на компанията за 2020 година включват създаването на повече артикули, които да оперират с новата софтуерна платформа, оповестява Reuters.

Huawei показа HarmonyOS като опция на Android през август тази година, едвам три месеца, откакто бяха влезнали в действие американските бизнес рестрикции. Неочакваното тогава беше, че компанията показа HarmonyOS като операционна система за умни устройства, като тв приемници и колони, само че не и като такава за смарт телефони. Засега измежду продуктите, които употребяват Harmony OS, са тв приемниците Vision, Honor Vision и Honor Vision Pro.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки компликациите, софтуерната компания продължава да отбелязва позитивни финансови резултати. През първите 9 месеца на 2019 година приходите са нарастнали с 24% до 112 милиарда $, твърди компанията. Но влизането в комерсиалния черен лист на Съединени американски щати евентуално ще забави растежа на колоса. Bloomberg написа, че от компанията чакат годишните доходи в бизнеса с потребителски устройства да спаднат с към 10 милиарда $ вследствие на регулациите.

Забрана за работа с Huawei

Черният лист на Съединени американски щати, в който попадна и Huawei през май, се състои от над 270 страници с имена на сдружения, които, съгласно управляващите, заплашват националната сигурност. Американски бизнеси не могат да си спомагат с включените в листата компании, в случай че не са получили нужния лиценз от държавното управление. Длъжностни лица настояват, че телекомуникационното съоръжение на Huawei може да се употребява за шпионаж, заради което съставлява заплаха за националната сигурност и затова би трябвало да бъде включено в листата. Освен това Съединени американски щати натиска и съдружниците си в Япония, Австралия и Европа да заобикалят продуктите на Huawei.

През октомври представители на Huawei признаха, че глобите на Съединени американски щати към този момент вредят на бизнеса им, написа Financial Times. Според Джой Тан, старши вицепрезидент по връзките с обществеността в Huawei, макар че по-голямата част от американските елементи за смарт телефони към този момент са сменени, остава въпросът с операционната система на Гугъл, както и приложенията на компанията.

Дори след създаването на различен Android, ще минат години, до момента в който преходът бъде приключен, защото потребителите на китайската марка са привикнали към настоящата операционна система. Тези от тях, които към този момент разполагат с мобилно устройство на Huawei, ще могат да продължат да употребяват някои от продуктите на Гугъл с помощта на краткотрайно позволение на американските снабдители да продължат да обслужват съществуващи устройства. Новите модели обаче могат да употребяват единствено базов Android и това накара Huawei да не показа някои от новите си смарт телефони, като флагмана Mate 30, в Европа, обичайно мощен за компанията пазар.

Някои от американските производители са срещу възбраната, като основният им мотив е, че китайския софтуерен колос ще стартира да се доставя с нужното съоръжение от задгранични съперници, в това число Южна Корея, Япония и Тайван. " Освен в случай че възбраната не отстрани изцяло Huawei, резултатът ще бъде понижен дял на Съединени американски щати в международния пазар в софтуерните области, което ще ощети, вместо да помогне на конкурентоспособността на американските софтуерни компании ", споделя Робърт Д. Аткинсън, създател на Американската фондация за осведомителни технологии и нововъведения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР