Китайският строителен гигант Evergrande Group продължи да се срива на

...
Коментари Харесай

Оценка на S&P: Китайският строителен гигант Evergrande е застрашен от фалит

Китайският строителен колос Evergrande Group продължи да се срутва на финансовите пазари във вторник. Тревогите за верижна реакция в промишлеността набъбнаха след прогноза на S&P Global Ratings, че компанията е на ръба на банкрут. Акциите на хонконгската строителна компания бяха със 7% надолу при затваряне на пазара в понеделник и доближиха най-ниската си стойност от към десетилетие.

По калкулации на Goldman Sachs строителната компания има активи в размер на към 2 трлн. юана, което се равнява на 2% от Брутният вътрешен продукт на Китай. Evergrande има отговорности от към 300 милиарда $, повече от всяка друга строителна компания в света, като над 80 млн. $ ще бъдат дължими по лихви в четвъртък. Тяхното неплащане в период от 30 дни крие риск от изпадане в неплатежоспособност.

Доларовите облигации на Evergrande с рента от 8.25%, дължими през 2022 година, са спаднали с към 75% от края на май по данни на Bloomberg. Компанията е най-големият емитент на високорискови скъпи бумаги в Азия. Според S&P управляващите в Пекин ще се намесят единствено в случай че казусът се окаже по-широкообхватен и засегне и други компании, което би довело до систематичен риск за цялата стопанска система. " Самостоятелният неуспех на Evergrande е малко евентуално да докара до сходен сюжет ", счита рейтинговата организация.
Отзвукът на финансовите пазари
Проблемите на строителната компания намаляват увереността на вложителите и подхранват разпродаване на активи на световно равнище. В понеделник то засегна огромна част от рисковите активи. Hang Seng Index на Хонконгската фондова борса спадна с над 3%, воден от фирмите за недвижими парцели, а S&P 500 се намали с 1.7% - най-големия спад от 4 месеца. Друг строителен бизнесмен, Sinic Holdings Group, в понеделник замрази търговията с акциите си, откакто цената им внезапно спадна с 87%. Във вторник пазарите се възвърнаха, само че вложителите не престават да са под напън.

Председателят на Evergrande изрази убеденост за удобен излаз от усложненията, съгласно представено от Securities Times писмо. Предприемачът има намерение да форсира възобновяването на строителството, с цел да подсигурява завършването на постройките, се споделя още в известието.

Според Citigroup Пекин ще се намеси, с цел да се подсигури, че рецесията с Evergrande няма да последва ориста на Lehman Brothers. Британската банка Barclays пък е на мнение, че събитията в тази ситуация са разнообразни и няма заплаха да последва същият сюжет, макар че ударът върху строителния бранш би бил тежък. Според тях казусът не е систематичен, а визира съответната компания, която " както във връзка с бизнес модела си, по този начин и на задлъжнялостта си " е в по-лошо положение от по-голямата част от бранша. От Oxford Economics считат, че въпреки държавното управление да не желае директно да се намеси, с цел да избави компанията, се чака то да провежда преструктуриране на задълженията ѝ, с цел да предотврати систематичен риск и по-широкообхватен стопански срив.
Акциите на Evergrande на Хонконгската фондова борса се сринаха до най-ниското равнище от 2010 година Източник: MarketWatch
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР