Китайският стартъп за електрически автомобили Xpeng Motors подаде документи за

...
Китайският стартъп за електрически автомобили Xpeng Motors подаде документи за
Коментари Харесай

Китайският конкурент на Tesla се готви за листване в Ню Йорк

Китайският стартъп за електрически коли Xpeng Motors подаде документи за първично обществено предложение на Нюйоркската фондова борса(NYSE), съобщи Си Ен Би Си, базирайки се на формален документ от Комисията по скъпите бумаги и тържищата в Съединени американски щати (SEC).

Макар че от компанията не разкриват какъв брой акции клас А ще продадат при листването на NYSE, те разясняват, че акциите от клас B ще бъдат малко под 430 хиляди Xpeng дефинира 100 млн. $ като първичен размер на предлагането, само че тази сума предстои на промени.

Всяка акция глас дава един глас в общото заседание на акционерите на компанията, до момента в който акциите клас B носят 10 гласа.

Подаването на документите идва, откакто по-рано Си Ен Би Си заяви, че компанията е получила финансиране от Alibaba в размер на 400 млн. $ и 100 милиарда $ от държавния фонд на Абу Даби Mubadala и Qatar Investment Authority.

Ходът на Хреngа, именуван още " китайнският отговор " на Tesla идва на фона на ескалация на напрежението сред Вашингтон и Пекин, която сложи под въпрос листването на китайските компании на тържищата в Съединени американски щати

Първичното обществено предложение ще даде на Xpeng нова инжекция от кеш на фона на тежка конкуренция на китайския пазар. Наскоро нейният съперник Li Auto набра 1.1 милиарда $ при листването си в Съединени американски щати. Компанията също по този начин се изправя пред титана в бранша Tesla, който търси способи да ускори наличието си в Китай посредством своята фабрика в Шанхай.

В началото на годината Tesla достави първите коли Model 3 от завода си в китайския град.

В  момента Хреng пpeдлaгa двa eлeĸтpoмoбилa нa пaзapa - G3 SUV и P7, който е седан и директен съперник на Model 3. Производството на G3 стартира през ноември 2018 година, като до 31 юли 2020 година компанията е продала 18 741 бройки от модела. Доставките на P7 започнаха този май, като досега от него са продадени 1 966 бройки. Компанията се готви да пусне на пазара и трети модел през 2021.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР