Китайският шпионски балон, който прелетя над САЩ в началото на

...
Китайският шпионски балон, който прелетя над САЩ в началото на
Коментари Харесай

Китайският балон шпионирал над САЩ с американска техника

Китайският шпионски балон, който прелетя над Съединени американски щати при започване на тази година, е бил претрупан с американско съоръжение, което му е помогнало да събира фотоси, видеоклипове и друга информация, разкриват пред Wall Street Journal (WSJ) американски чиновници, базирайки се на предварителните констатации от провежданото следствие.

Няколко отбранителни и разследващи организации, дружно с ФБР, са анализирали отломките на сваления от американските военни балон преди близо пет месеца - събитие, което добави нов слой на неустойчивост в така и така обтегнатите американско-китайски връзки.

Въпросният разбор е открил, че балонът е бил препълнен с налично в комерсиалната мрежа американско съоръжение, част от което се продава онлайн, преплетено с по-специализирани китайски датчици и друго съоръжение за събиране на фотоси, видео и прихващане на информация, които да се предава на Китай.

Според източниците на изданието тези констатации поддържат заключението, че апаратът е бил предопределен за шпионаж, а не за наблюдаване на времето, както твърди Пекин. Длъжностните лица разказват китайския балон като композиция от обществено налично и профилирано съоръжение и „ находчив опит на Пекин за наблюдаване “.

Въпреки че балонът е събирал данни по време на осемдневния си прелет над Аляска, Канада и няколко американски щата, той не е изпращал тази информация назад в Китай, настояват формалните лица.

Откриването и свалянето на балона провалиха наченките за доближаване сред Вашингтон и Пекин, което докара до задълбочаване на недоверието и напрежението сред двете световни сили. Едва през последните седмици администрацията на Байдън и комунистическото управление на Китай направиха действия за възобновяване на връзките, въпреки и нежни.

По време на визитата си в Пекин държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разяснява, че " тази глава би трябвало да бъде затворена “. Но с оповестението на първите изводи на следствието китайски публични лица са изразили угриженост, че в случай че отчетът на американските следователи за балона стане обществено притежание, Пекин ще бъде заставен да реагира остро, което може да провали уговорката на високо ниво.

Очаква се министърът на финансите Джанет Йелън да пътува до Пекин при започване на идващия месец, следвайки курса, заложен от Блинкен. Двете държавни управления се пробват също по този начин да провеждат среща сред Байдън и китайския водач Си Дзинпин по-късно тази година.

Натиск за разкрития и допустимо комплициране

Затова и към този момент администрацията е решила да не споделя обществено констатациите си за балона, разяснява един от източниците на WSJ, макар че членове на Конгреса оказват мощен напън за обявяване на наличната информация за опциите на балона. Конгресмените също по този начин задават въпроса за какво на апарата е разрешено да премине над бази за междуконтинентални балистични ракети и други евентуално чувствителни военни уреди. Някои от тях даже намерено подлагат на критика администрацията, че отсрочва публикуването на отчета, само с цел да избегне нов удар върху американско-китайските връзки.

" Вашата администрация към момента не е предоставила на американския народ цялостен доклад за това по какъв начин на тази шпионска платформа е било разрешено да премине през суверенната територия на Съединени американски щати, какво е носил балонът и какво е събрал по време на задачата си ", пишат до Байдън двама републикански сенатори през февруари.

Предварителните резултати от следствието обаче се оказва, че са били публикувани в разследващите и отбранителните организации от втората половина на март. По думите на източниците на WSJ задачата е била да се изследва най-новата информация за опциите на апарата незабавно щом бъдат направени оценки, ако различен балон се появи над въздушното пространство на Съединени американски щати.

На процедура шпионският балон е представлявал устройство, сходно на спътник, със датчици, слънчеви панели за зареждане и принадлежности за фотоси, видеоклипове и прихващане на радарни данни. С помощта на витло апаратът е можел да маневрира и да стои над даден обект дълги интервали от време, според от метеорологичните условия.

Анализът на отломките е дало на американските управляващи информация за това по какъв начин е работил балонът, по какъв начин е бил следен и е накъде е трябвало да предава данни. Разследващите също по този начин са наблюдавали поръчките за закупуване на част от оборудването и връзката на купувачите с китайското държавно управление.

Според Пентагона балонът е бил част от световна стратегия за наблюдаване на Китай, като сходни апарати са открити над Европа, Азия и Латинска Америка. Тя е ориентирана към осъществяване на наблюдаване на височина над 18 км. Въздушното пространство над тази височина и под 100 км - границата на галактическото пространство, където работят спътниците, се назовава " близко галактическо пространство " и дейностите в този диапазон не се контролират от интернационалното право. 

Министерството на външните работи на Китай упреква Съединени американски щати, че раздухват тематиката. Пекин държи на тезата, че балонът е представлявал цивилен уред, отклонил се от курса си.

И част от тази теза може да се окаже вярна. Заключенията от отчета сочат, че макар че балонът е бил предопределен за наблюдаване, той евентуално е пътувал по курс, който операторите в началото не са възнамерявали да извършват.

" Те просто са се възползвали от пътя, по който са се озовали ", споделя един от източниците на WSJ.

" Причината, заради която Си Дзинпин се разстрои доста, когато свалихме оня балон с два вагона, цялостни с шпионско съоръжение, е, че не знаеше, че той е там ", разяснява и самият Джо Байдън по време на събиране на средства за акцията си в Калифорния. " Той беше свален от курса нагоре през Аляска и по-късно надолу през Съединените щати. Си Дзинпин не е знаел за това. Затова и когато го свалихме, той беше доста обезпокоен. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР