Китайският производител на смартфони Huawei продължава да разширява позициите си

...
Китайският производител на смартфони Huawei продължава да разширява позициите си
Коментари Харесай

Huawei е все по-близо до първото място в EMEA

Китайският производител на смарт телефони Huawei продължава да уголемява позициите си на пазара в ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка). За първи път през четвъртото тримесечие на 2018 година компанията управлява една четвърт от продажбите на Android устройствата в района, а делът й в стойностно изражение доближава една трета, сочи отчет на IDC.

Samsung, главният съперник на Huawei, резервира първото място по брой на продадените смарт телефони, само че във връзка с приходите корейската компания утежнява индикаторите си, съгласно настоящите данни на IDC за пазара в ЕМЕА.

В интервала октомври-декември в района са доставени общо 98,8 млн. смарт телефона, спрямо 98,3 млн. година по-рано. В стойностно изражение пазарът е повишен с 2,5% до 35,5 милиарда $, въпреки че в Близкия изток и Африка се следи отрицателна динамичност.

В страните от Европейския съюз плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн Huawei се приближава до Samsung, с съвсем 21 млн. продадени смарт телефона през тримесечието, което е растеж от 74% на годишна база. В резултат на това пазарният дял на компанията се е нараснал от 12,2% до 21,2%.

Samsung, въпреки това, бележи спад от 3,8% до 27,7 млн. броя през четвъртото тримесечие и делът на компанията в ЕМЕА понижава от 28,8% до 28%. Спад застигна и Apple – доставките на iPhone са намалели с 14,8% до 16,4 млн. броя, вследствие на което делът на американската корпорация се свива с 3 процентни пункта до 16,6%.

Успешно четвърто тримесечие бележи и различен китайски състезател – Xiaomi, при който се следи растеж на доставките на смарт телефони от 70,5% до 4,2 млн. броя и повишаване на пазарния дял с 2 процентни пункта до 4,3%.

IDC чака продажбите на смарт телефони в ЕМЕА през 2019 година да намалеят с 0,1%, като най-осезаем ще бъде спадът в Западна, Централна и Източна Европа. В същото време пазарите в Близкия изток и Африка ще реализиран растеж от 2,8%, спрямо предходната година./technews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР