Китайският производител на оборудване Huawei е изправен пред нови предизвикателства,

...
Китайският производител на оборудване Huawei е изправен пред нови предизвикателства,
Коментари Харесай

Арестуваха финансовия директор на Huawei в Канада

Китайският производител на съоръжение Huawei е изправен пред нови провокации, откакто финансовият шеф на компанията и щерка на нейния създател бе задържана във Ванкувър по съмнение, че нарушава комерсиалните наказания, наложени от Съединени американски щати на Иран.

Мън Ванчжоу е задържана на 1 декември и е застрашена от екстрадиция в Съединени американски щати. Министерството на правораздаването на Канада удостовери ареста, като добави, че решението за предаването ѝ на Съединени американски щати би трябвало да бъде взето в петък. Подробностите към слуая са малко. Ясно е само, че тя е била задържана при прекачване сред два полета на територията на Канада, а китайското посолство към този момент е поискало освобождението ѝ.

От Huawei са удостоверили случилото се пред Mobile World Live, като, съгласно компанията, Ванчжоу “е краткотрайно арестуван от канадските управляващи от името на Съединени американски щати, които желаят изгонването ѝ”.



" Компанията получи доста малко информация по отношение на обвиняванията и не е осведомена с каквото и да било закононарушение от нейна страна. Надяваме се, че канадската и американската правна система в последна сметка ще доближат до заслужено заключение”, се споделя още в позицията на компанията, като се обръща особено внимание, че Huawei " съблюдава всички използвани закони и разпореждания, в това число тези за надзор върху износа, глобите и правилници на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Европейски Съюз ".

Контекст

Новината за ареста идва единствено ден, откакто Huawei претърпя огромен удар от страна на английския телекомуникационен колос BT, който възнамерява да в профил цялото съоръжение на компанията от главната си 4G мрежа в границите на две години. Този ход слага под подозрение ролята на китайския софтуерен колос в построяването на 5G мрежи във Англия и други развити пазари.

Съединени американски щати, Австралия и Нова Зеландия към този момент се сплотиха в устрема си да блокират потреблението на съоръжение от Huawei при построяването на 5G мрежи поради терзания, свързани със сигурността.

През март 2017 година, ZTE се признаха за отговорни по обвиняване, че са транспортирали нелегално американски артикули в Иран в нарушаване на комерсиалните наказания на Вашингтон. Компанията бе санкционирана с 892 млн. $ и се съгласи да заплати спомагателна сума в размер на 300 млн. $, в случай че наруши изискванията по съглашението.

През юни ZTE реализира съглашение с държавното управление на Съединени американски щати, което обезврежда опцията за нови наказания, включващи възнаграждение на санкция в размер на 1 милиарда $ и в допълнение заледяване на 400 млн. $ в банкова сметка в Съединени американски щати, както и чистка в борда на шефовете.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР