Китайският президент Си Цзинпин заяви пред арабските лидери от Съвета

...
Китайският президент Си Цзинпин заяви пред арабските лидери от Съвета
Коментари Харесай

Си Цзинпин призова страните от Залива: Да търгуваме петрола ...

Китайският президент Си Цзинпин съобщи пред арабските водачи от Съвета за съдействие в Залива (ССЗ), че Пекин ще работи в посока на това да стартира да купува нефт и газ в юани, съобщи Ройтерс. Този ход би доближил Китай към задачата му да наложи валутата си в международен мащаб и да отслаби американския $, отбелязва агенциятa.

Си оповести желанието си в Саудитска Арабия, където престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е хазаин на две основни срещи на върха сред арабските страни и китайския водач.  

Както Саудитска Арабия, която е водещ експортьор на нефт, по този начин и икономическият колос Китай изпратиха мощни послания за " невмешателство " в миг, в който връзките сред Вашингтон и Рияд са подложени на тестване поради проблеми, свързани с човешките права, енергийната политика и връзките с Русия. 

Всяко деяние на Саудитска Арабия в посока на възможен отвод от $ при търговията ѝ с нефт би провокирало политически разтърсвания. В предишното Рияд е отправял сходни закани, изправен пред опцията американският Конгрес да заведе антитръстови искове против страни от ОПЕК. 

По време на визитата си в Саудитска Арабия Си взе участие и в среща на върха на Арабската Лига, в която влизат страни от Залива, Левант и Африка.

В началото на консултациите принц Мохамед приветства " новата историческа фаза в връзките с Китай ", което беше в изострен контрастност с неловките срещи сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия преди пет месеца, когато президентът Джо Байдън взе участие в сходен конгрес в Рияд.

В отговор на въпрос за отношението на страната му към Вашингтон външният министър принц Файсал бин Фархан ал Сауд съобщи, че Саудитска Арабия ще продължи да работи с всичките си сътрудници. " Не имаме вяра в поляризацията или в избирането сред страни “, добави той на конференция след срещата. 

Саудитски източник на Ройтерс е споделил преди визитата на Си, че решението да се продават дребни количества нефт на Китай в юани може да има смисъл, с цел да се заплати непосредствено китайският импорт, само че " към момента не е настъпил подобаващият миг ".

По-голямата част от активите и запасите на Саудитска Арабия са в долари, Рияд държи над 120 милиарда $ в американски държавни скъпи бумаги, а също така саудитският риал, както и други валути на страните от Залива, е привързан с $. 

Преди визитата си в Саудитска Арабия китайският водач съобщи, че чака да настъпи нова ера в връзките им и изрази вяра, че срещите на върха ще се трансфорат в " знакови събития в историята на китайско-арабските връзки ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР