Китайският президент Си Цзинпин участва на заседанието на народното събрание,

...
Китайският президент Си Цзинпин участва на заседанието на народното събрание,
Коментари Харесай

Милиони безработни в Китай застрашават управлението на Си Цзинпин

Китайският президент Си Цзинпин взе участие на съвещанието на националното заседание, чието съвещание беше отсрочено с три месеца поради ковид

Индустриалният пояс Pearl River Delta е един от най-важните мотори на растежа в Китай, откогато Комунистическата партия отвори стопанската система преди четири десетилетия и трансформира страната в една от водещите международни сили.

Но в този момент в югоизточната крайбрежна провинция Гуандун, която в случай че беше обособена страна, би била една от петте най-големи азиатски стопански системи, обстановката в някои браншове е сложна и те се трансформират по-скоро в минало, в сравнение с в бъдеще. В крайните улички на Донгуан, град със също толкоз поданици, колкото в Ню Йорк, дребните производители на текстил се борят да оцелеят.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Можете да видите в близост, че девет от 10 текстилни заводи към този момент са затворили ", разяснява пред Bloomberg един от притежателите на такова дружество, който се показва като Лонг. Десетте му останали чиновници получават половината от заплатата си поради дългия интервал на затваряне. " Нивата им на приходи се върнаха с 10 години ", добавя брачната половинка на Лонг.

Борбата за заплати може да се трансформира в огромен проблем за китайския президент Си Цзинпин. Авторитарната страна не организира демократични избори, само че е изправена пред мощен вътрешен напън за обезпечаването на стопански изгоди за популацията от 1.4 милиарда души.

Целите на китайския водач

В своя тирада на 31 декември китайският водач разгласи, че през 2020 година Китай ще означи " значимо събитие ", тъй като ще приключи " построяването на умерено проспериращо общество ". Това включва удвояване на прихода на човек от популацията през тази година спрямо 2010 година, удвояване на брутния вътрешен артикул и елиминиране на бедността. Си назова тези цели " тържествено заричане, което партията ни насочва към хората и историята ".

Тези цели са сложни за осъществяване поради дългото закъснение на стопанската система и комерсиалната война със Съединени американски щати, а поради пандемията от ковид отиват на назад във времето. Очаква се резултатите да станат ясни до края на тази седмица на годишното съвещание на националното заседание - най-голямото политическо събитие на годината в Китай. Според появилите се информации Пекин дава обещание на популацията да постави завършек на бедността до една година, което значи, че обещанието на Си от края на 2019 година няма да бъде изпълнено.

" Това оказа огромен напън върху Си, който персонално се застъпваше и държеше задачите под око ", твърди Гу Су, професор по философия и право в Нанкинския университет. " Всеки с съществени стопански знания знае, че те не са осъществими. " Според Гу китайският водач е изправен пред алтернатива. Игнорирането на обещанието би било еквивалентно на неуспех на Комунистическата партия, а оповестяването на триумф ще раздразни много недоволната междинна класа, която от ден на ден излива яда си онлайн.

Членовете на комунистическата партия към този момент работят по въпроса. Министърът на публичната сигурност Джао Кеджи съобщи по-рано през месеца, че държавното управление би трябвало да даде приоритет на рисковете за " политическа сигурност на Китай ". Той прикани органите на реда да извърнат изключително внимание на " дестабилизиращите фактори ", произлизащи от икономическия спад и пандемията.

Висок а безработица

Докато Си Цзинпин " влага " в принадлежности за потушаване на политическите дисиденти, то партията постоянно се сблъсква с локални митинги поради проблеми с храна, трудови разногласия, капиталови измами и екологични бедствия. Наскоро имаше безредици и в Ухан, който се трансформира в епицентър на болестта с Covid-19.

По данни на BNP Paribas изгубените работни места на мигранти служащи може да надвишават 50 млн., а действителната безработица за месец март да доближи 12%. През първото тримесечие на годината 130 млн. души са останали без работа или са били в отпуска. По-лошото е, че единствено дребна част от тях са кандидатствали за обществени помощи - процесът за приемане на държавна помощ е муден, а сумата дребна.

Китай не се е сблъсквал с безработица в този мащаб от 1990 година, когато уволненията от държавни предприятия доведоха до митинги и растеж на тежките закононарушения. Тогава страната бързо се възвърне, тъй като вълната на глобализация й разреши да навлезе в процъфтяващата американска стопанска система и да запълни търсенето на китайски артикули.

Но обстановката в този момент е доста друга. Всяка вяра за възобновяване се крепи частично върху това какъв брой бързо другите международни водачи ще съумеят да овладеят болестта и да рестартират стопанските системи си. Около 200 млн. работни места в Китай идват от предприятия, свързани с външната търговия, написа министърът на търговията на страната Чжун Шан в своя публикация. Това е повече от цялото работещо население на Съединени американски щати.

На ръба на банкрут

Диего Лий, маркетингов шеф на Kumpaya Im & Export Agent Co., споделя, че бизнесът е " ужасяващ " през последните месеци. " Никой не желае нищо с изключение на маски. " Той не упреква държавното управление, изключително като се има поради представянето на Съединени американски щати и Европа в битката с вируса.

" Ако погледнете към света, Китай се оправи с това по-добре от всеки различен ", прибавя той. " Трябва да слушате всички партии, само че ние имаме единствено една и всеки би трябвало да прави това, което тя споделя. "

Работниците мигранти в Донгуан, които изгубиха работата си съвсем за една нощ, понесоха най-големия удар. Служител, който се показва като Си, губи работата си в мебелна фабрика дружно с още 300 други, или към 75% от наетите във компанията. " Вирусът пристигна и нямаше метод да бъдат доставяни артикули отвън страната ", споделя той. Си и още доста други не са получили поддръжка или дотации от държавното управление по време на рецесията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР