Китайският президент Си Цзинпин ще пропусне двудневната среща на върха

...
Китайският президент Си Цзинпин ще пропусне двудневната среща на върха
Коментари Харесай

Си Цзинпин и Путин няма да участват на срещата на Г-20 в Делхи

Китайският президент Си Цзинпин ще пропусне двудневната среща на върха на Г-20 в индийската столица Делхи на 9 и 10 септември. Вместо него във форума ще взе участие министър председателят Ли Цян, заяви външното министерство в Пекин, представено от организациите, предава Българска телеграфна агенция.

" По покана на индийското държавно управление министър председателят Ли Цян ще взе участие в 18-ата среща на върха на страните от Г-20 в Делхи, Индия, на 9 и 10 септември ", сподели говорителката на ведомството Мао Нин. По думите ѝ Китай се надява форумът да спомогне за подсилване на консенсуса измежду страните от Г-20 по значимите въпроси, да насочи послания, пораждащи доверие, и да даде позитивен подтик на интернационалното икономическо развиване.

Отношенията сред Китай и Индия станаха много хладни поради противоречивата им граница, където преди три години се стигна до боеве сред войските им, при които починаха 20 индийски и четирима китайски бойци. Делхи и Пекин имат разногласия и по търговски въпроси, а и поради разрастващите се стратегически връзки на Индия с най-големия районен съперник на Китай - Съединени американски щати.

Индия неотдавна изпревари Китай като най-голямата по брой на популацията страна в света. Двете страни също така са и съперници в секторите на технологиите, галактическите проучвания и интернационалната търговия.

Така Си се причислява към лагера на огромните отсъстващи от срещата в Делхи дружно с съветския президент Владимир Путин, който също няма да взе участие в нея. На започващия в събота конгрес, на който се чака да псисъстват множеството водачи от Г-20, Русия ще бъде показана от външния министър Сергей Лавров.

С отсъствието на Си отпада и обсъжданата напоследък опция за среща в коридорите на форума сред китайския президент и американския Джо Байдън.

Снимка: Алексей Дружинин
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР