Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес в бившата португалска колония

...
Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес в бившата португалска колония
Коментари Харесай

Си Цзинпин е на посещение в Макао при строги мерки за сигурност

Китайският президент Си Цзинпин дойде през днешния ден в някогашната португалска колония Макао, с цел да взе участие в празненствата във връзка 20-годишнината от връщането на полуавтономния град на Пекин, предадоха международните организации.

Визитата на Си е тридневна, честванията са след два дни. Мерките за сигурност в Макао, прочут като " международната столица на казината ", са затегнати да степен, която някои коментатори назовават фактическа обсада.

Почти нищо не се знае за програмата на визитата на Си. Очаква се на следващия ден следобяд той да се срещне с управляващите на Макао. След това ще има вечеря и ще участва на театър, показва Франс прес. В петък ще управлява церемонията по встъпване в служба на новия началник на Макао Хо Ятсън, оповестява Българска телеграфна агенция.

Хо е някогашен ръководител на локалния парламент. Той беше единственият претендент за управителната служба в Макао и беше определен през лятото от комисия от 400 души, предани на Пекин. Бил е член на Постоянния комитет на Общокитайското заседание на народните представители.

Заради визитата на Си се затварят пътни артерии. Спряна е градската железница, която е главно средство за локален превоз. Съобщено бе и за огромни промени в разписанията на полетите от и до летището на Макао по отношение на честванията.

Засилени са инспекциите на лицата, влизащи в града с кола или ферибот, изключително по огромния транспортен кулоар, включващ мост и тунел, открит в края на 2018 година, и свързващ Хонконг с Макао. Намалени са и курсовете на фериботите, а на морската гара в Хонконг се претърсват пасажерите и техните багажи, пътуващи за Макао. На доста публицисти с хонконгски паспорти, работещи за непознати и локални медии, беше отхвърлен достъп до Макао още преди началото на честванията.

Създаден е пресцентър за отразяване на събитията към годишнината.

Визитата на Си в Макао, който се възприема за образцов възпитаник, идващ без възражения тактиката на Пекин, идва в миг, в който на изток, в Хонконг от шест месеца има антиправителствени митинги, на които протестиращите упорстват за по-голяма народна власт. Неотдавна легитимността на тези митинги бе затвърдена от успеха на продемократичните сили на локалните избори в Хонконг.

Хонконг и Макао са на едвам тридесетина километра един от различен. Те бяха върнати на Китай в период от две години в края на 90-те години на предишния век и са ръководени съгласно правилото " Една страна, две системи ", който им дава свободи, които няма на други места в Китай.

За 20 години Макао претърпя изключителна промяна с големите си
казина. Това е единствената територия в Китай, в която хазартните игри са позволени. Брутният вътрешен продукт на Макао набъбна фрапантно от 6,4 милиарда $ през 1999 година на над 55 милиарда $ в наши дни. Казината в Макао носят такива облаги за седмица, които казината в Лас Вегас носят за месец. За Пекин това е триумф, от който би трябвало да се въодушеви Хонконг и се чака по време на визитата си Си Цзинпин да похвали Макао за постигнатото. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР